“DET BÄSTA ÄR ATT FÅ GE TILLBAKA TILL HOCKEYN” – KIM MARTIN, SPORTCHEF OCH TIDIGARE HOCKEYMÅLVAKT

Foto: Privat
Text: Frida Burell

Intresset för hockeyn kom i nioårsåldern, och det var ingen tvekan om var på isen Kim Martin skulle befinna sig – hon skulle bli målvakt. Det var bara början till vad som skulle bli en lysande hockeykarriär. I bagaget har hon flertal medaljer i världsmästerskap och OS med Damkronorna, och tre SM-guld i på svensk mark. I vår miniserie “Vad gör en sportchef?” har vi hört med Kim Martin om vad hennes titel som sportchef för Linköping HCs damlag innebär.

Kim Martin kan hänga många tunga medaljer på väggen hemma. Under sina år som aktiv i svenska Damkronorna vann vaktade hon målet under fyra OS, där Damkronorna kammade hem ett silver och ett brons. Hon har dessutom tre brons i hockey-VM med laget. Men vi spolar tillbaka bandet för att höra hur hockeyintresset började gro. I Kim Martins familj var intresset för hockeyn svårt att missa. Med en pappa som var målvaktstränare och en storebror som var hockeymålvakt lockades Martin av sporten.

– ​Min storebror spelade hockey och jag tyckte det såg roligt ut, och ville också testa på. Då var jag 9 år. Nu börjar ju ganska många ännu tidigare, så det var ganska sent att börja vid den åldern​, berättar hon när vi talas vid.

Och när hon väl satte igång var hon fast. Under sina år som spelare har Kim Martin bland annat spelat i AIK:s damlag och för Malmö Redhawks herrjuniorlag, men också representerat Minnesota Duluth Bulldogs, HK Tornado och Linköping HC. Det är den sistnämnda klubben som hon nu är sportchef för klubbens damlag, en tjänst som vi är spända på att få veta mer om. Våren 2019 tog laget SM-silver i damernas SHL.

Ett omfattande ansvar

Titeln som sportchef för Linköping HCs damer kommer med mycket ansvar, och hon tillträdde som rollen 2015. Det största ansvaret är oftast att bygga ett lag till klubben, men Kim Martins ansvar når större skalor. Hon berättar:

-​ Det främsta ansvaret är väl framförallt att sätta ihop ett lag och en ledarstab, och se till att allting fungerar runt omkring hockeyn. Men inom damhockeyn är det nästan att vara en allt-i-allo​, säger hon.

Vi frågar om hon tycker att det finns någon skillnad mellan hennes arbete, och de som jobbar på herrsidan.

– ​Ja, herrhockeyn har lite fler ledare som jobbar på heltid. Nu är det bara våra tränare och jag som egentligen jobbar inom damhockeyn, och mitt ansvar som sportchef är bara på 25%, så jag är inte ens heltid,​ förklarar hon. ​Så det innebär ju att jag får ju gå ned och tvätta, städa omklädningsrum, hämta chokladmjölk och bananer. Det handlar om allt liksom, eftersom jag är den enda som är här på dagtid. Medan herrarna har till exempel materialare och läkare som jobbar heltid, ​fortsätter hon.

Men sportchefsrollen kommer såklart med mycket glädje. Vi frågar henne vad som är det roligaste med arbetet:

– ​För min del har det framför allt varit att jag inte behövt släppa taget om sporten. Utan att fortfarande leva kvar i det och kunna påverka och försöka förbättra förutsättningarna för tjejerna. För att de ska ha det bra, och kan fokusera på hockey, ​säger hon stolt.

Drömmer du om en framtid inom sportbranschen? Innovative Sport Management kan hjälpa dig på vägen dit

Damhockey stiger i status

I de flesta sporter går det fortfarande att se stora skillnader mellan damlag och herrlag, och hockeybranschen bjuder inte på något undantag. 2017 kom det rapporter om att kvinnliga hockeyspelares snittlön i SDHL låg på 3,6% av vad herrarnas snittlön i SHL var. Vi frågar Kim Martin hur hon ser på skillnaden mellan dam- och herrrhockeyn.

– ​En stor utmaning är ju att det inte finns så mycket pengar. Jag är bara anställd på 25%, men det blir nästan heltid. Ibland kan det bli svårt att hitta tiden till att hinna med allt​, menar hon.

Men hon ser också att en förändring inom sporten.

– ​Jag tycker att damhockeyn börjar få mer och mer status, det blir mer och mer accepterat att man spelar hockey. Så har det ju inte alltid varit. Det tycker jag verkligen går framåt, det finns ett större intresse för damhockey, och får mer plats i TV och media​, säger hon.

Att få ge tillbaka till sporten

Som sportchef på en hockeyklubb ansvarar man för spelarrekryteringen till laget, ett arbete som många ofta är nyfikna på. Kim Martin berättar för oss hur processen går till hos dem på Linköping HC:

– ​Antingen hör folk av sig till oss, eller så ser man några spelare som man kanske har sett eller hört om, och så hör vi av oss till dom. Vi snackar lite, och ser om de är intresserade. Sedan börjar arbetet med kontraktet,​ berättar hon.

Och visst undrar man om stämningen på jobbet påverkas av det senaste matchresultatet, så det passar vi på att fråga.

– ​Det är klart, om det går bra så blir allt roligare. Det blir bra stämning i laget, och det blir roligare för alla att jobba,​ säger Martin. ​Men sen kommer det att komma perioder när det inte går så bra, och då gäller det bara att jobba sig ur dem och fortsätta trycka på​.

Det råder inget tvivel om att Kim Martin brinner för hockeyn, som genom livet har blivit mer än bara ett jobb. Att sportchefsrollen har blivit en förlängning av hennes kärlek till sporten är svårt att missa. Så på frågan om vad som är det bästa med henne jobb kommer svaret som en självklarhet:

– Det bästa är att ge tillbaka till hockeyn, som man har växt upp med och varit en del av livet,​ summerar hon.

Har du ambitionen för en framtid i sportbranschen? Då är Innovative Sport Management är kursen för dig