“JAG TROR ATT UTMANING OCH LEDARSKAP ÄR DET SOM DRIVER MIG MEST” – INTERVJU MED CHRISTIAN GENTILE, AKADEMICHEF FÖR DIF

Foto: idrottsfoto.com
Text: Isa Ellman

För många där ute är att jobba med fotboll en dröm men i en ständigt föränderlig bransch präglad av konkurrens, kan det vara svårt att navigera bland alla jobbmöjligheter. Därför har vi tagit ett snack med Christian Gentile, undervisare på vår sportbranschkurs Innovative Sport Management och till vardags Akademichef i Djurgården Fotboll, för att fördjupa oss i vad hans arbete egentligen går ut på. Han berättar bland annat om sin resa och väg in i branschen, och delar dessutom med sig av några goda råd.

Under sommaren 2017 tillträdde Christian Gentile som ny Akademichef för Djurgården, efter några år utomlands och med en lång bakgrund inom Stockholmsklubben innan dess. Han har jobbat med och kring fotbollen sedan 17 års ålder, och har alltså samlat på sig en rad erfarenheter. Att Gentile brinner för klubben är det inget snack om saken kring, och hans glädje över att arbeta med att utveckla nya talanger till A-laget lyser igenom i allt han gör.

Från ledare på sommarfotbollsskolor som trettonåring till Akademichef


Christian Gentile har som sagt många år i branschen, och under resans gång har han hunnit med att testa på olika uppdrag både i Sverige och utomlands. Bland annat har han studerat i både Australien och Malmö, haft ansvarsuppdrag i Djurgården, och varit sportchef i Shanghai. Vi är såklart nyfikna på att veta mer om Gentiles väg till sin yrkesroll idag, och hur han lyckats landa en chefsposition i Dif;

Jag började som ledare på sommarfotbollsskolor när jag var 13 år gammal. Som 17-åring var jag operativt ansvarig för fotbollsskolan i Älvsjö AIK och från 18 år var jag i Djurgården med uppdrag. Uppdraget var under 2 veckor varje år men det var en nyttig väg in i fotbollsledarskapet. Det var som ett akademichefsuppdrag i mindre format: vara stöd till tränarna, se till att vi hade rätt innehåll i träning och att grupperna fungerade väl samt hantera föräldrar. Efter gymnasiet studerade jag idrott i Australien i ett år (Business Sports Management), sedan vidare till Bosön och studier till idrottskonsulent i två år. Samtidigt som jag började på Bosön blev jag anställd på halvtid i Djurgården Fotboll som sportsligt ansvarig för all verksamhet 6-13 år. Heltidsstudier och halvtidsjobb blev sedan ett heltidsjobb i 3 år i Djurgården. 2010 flyttade jag till Malmö för att plugga Sports Management, sedan vidare till Shanghai för att jobba som sportchef och klubbchef. Efter fyra år och långt borta från min sambo så ville jag flytta hem och sökte då jobbet som akademichef i Djurgården. Jag har förstått att Djurgården uppskattade att jag var mångsidig, men framför allt att jag är redo att jobba hårt och har arbetat med alla åldrar. Mellan studier och heltidstjänster har jag hunnit med flera mindre uppdrag som har varit väldigt lärorika; både med svenska fotbollförbundet som lagvärd för landslag och att driva AC Milan Junior Camp i Sverige under fem år.”

Få en push i rätt riktning med karriärfrämjande kursen Innovative Sport Management

“Att vara spindeln i nätet”


Christian Gentile har minst sagt skaffat sig ett CV som heter duga men vad gör man egentligen som Akademichef om dagarna? Rollen kan vara relativt svårdefinierad, då den innebär så många olika saker. Lite kort så är huvudfokus att ansvara för att utveckla nya unga talanger, och alltså verka som en hjälpande hand till tränarna i Akademin. På frågan om vilka arbetsuppgifter som ligger på hans bord svarar Gentile såhär:

“Arbetsuppgifterna definieras av synen på rollen. Jag ser på rollen som någon som erbjuder förutsättningar i form av stödutveckling till tränarna i Akademin (cirka 50 personer). Har tränarna bra förutsättningar att göra ett bra jobb ökar sannolikheten att utbilda framtida elitfotbollsspelare. Utifrån det formas arbetsuppgifterna och det är väldigt varierade. Det handlar om att informera föräldrar, se över trupper, sköta budget och ekonomi, leda akademins affärsverksamheter, ha kontakt med intressenter som skolor, förbund, andra föreningar, andra delar av Djurgården. Mycket av jobbet är administration: samtal, möten och mail, att vara spindeln i nätet för alla som har ett intresse av Djurgårdens pojkakademi. Men framför allt handlar det om kontakt med tränarna och sätta riktning för deras arbete och finnas till hands. Dem i sin tur arbetar med spelarna, vilka är huvudpersonerna i verksamheten. De ska utbildas och några av dem blir förhoppningsvis elitfotbollsspelare längre fram. En arbetsdag består oftast i möten, administration och “beta av” att göra listan, träffa tränare på eftermiddagen och sedan vara ute på plan och se en träning eller match på kvällen.”

Drivkrafterna och utmaningarna med att jobba med fotboll


Att jobba med en sport man verkligen brinner för betyder att man måste kunna hantera både med- och motgångar, samtidigt som det är viktigt att inte förlora tron på sin passion. Vi undrar förstås vad som får honom att vilja fortsätta arbeta med fotboll:

“Jag tror att utmaning och ledarskap är det som driver mig mest. Att se att hårt jobb, tålamod, driv och passion ger resultat, att tro att det gör det. Sen är det mångsidigheten med jobbet. Jag får vara med i allt från säljmöten och driva inkomstbringande verksamhet, till att som i Kina stå på plan och leda träning för 5-åringar, men med den centrala delen att få jobba i process med kommunikation, ledarskap och fotbollsstrategi (utbildningsmodeller till exempel). Ungdomsfotbollen är också en väldigt speciell miljö, det är en självvald verksamhet där alla, oavsett bakgrund eller andra typer av förutsättningar kan vara riktigt duktiga. Det är häftigt att arbeta och vara delaktig i någons passion och något som genererar så mycket bra saker som idrott och fotboll kan göra på ungdomsnivå.”

Så var det de där utmaningarna, vad måste man vara beredd på och hålla lite extra koll på om man vill arbeta som exempelvis Akademichef?

“Den största utmaningen, om man vill göra ett riktigt bra jobb, är att det är tidskrävande. Du måste vara beredd att jobba när alla andra är lediga och det är mycket jobb. Ungdomsfotbollen drivs kvällar och helger. Sen behöver man våga ta på sig ansvaret och tro på det man vill göra – det är många personer som behöver gå med i samma riktning, och framgången kommer bara om alla går med dig och gör det en längre tid. Att arbeta med människor kan också vara krävande eftersom det uppstår oväntade situationer, jag försöker vara tillgänglig och närvarande för mina tränare och hoppas att de känner att jag finns tillgänglig. Pressen kan också komma med uteblivna resultat för de äldre lagen, om någon i verksamheten inte sköter sig eller när det är dags att se över trupper. Nästan allt det som är krävande överskuggas av att det är så roligt, det enda är det dåliga samvetet att inte vara med familjen så mycket som jag önskar, det är viktigt att försöka balansera.”

Bli klokare på sportbranschen och utvidga ditt nätverk

Att få följa spelare och se dem utvecklas


Att arbeta bakom fotbollen och spelarna och därmed få se dem utvecklas och fullfölja sina drömmar är en drivkraft i sig, och Gentile berättar om vad han ser som sina höjdpunkter i sin karriär:

“Jag är stolt och glad över de spelare som jag varit ansvarig för, och varit med att utbilda, som idag livnär sig på sin fotboll. Jag är minst lika stolt över att träffa spelare som idag kanske inte längre spelar men som berättar att de har positiva minnen från när de spelade fotboll i Djurgården eller i Shanghai, och är glada att se mig. På samma sätt är det kul att se tränare som började i Djurgården eller i Shanghai, med mig som ansvarig, som sedan gått vidare till andra uppdrag inom fotbollen och livnär sig på fotboll. Att lyckas för spelare och ledare handlar om många saker och förutsättningar som skapades, och flera som de kanske inte hade haft om jag inte varit ansvarig för verksamheten.”

… hela vägen från Shanghai och tillbaka till Djurgården igen:

“Jag är stolt över vad vi byggde upp i Shanghai. Även om det inte blev en stor förening, så kändes det som att vi hade något att bidra med och fick verksamheten att växa. Från 2 heltidsanställda och 7 tränare, till 7 heltidsanställda och cirka 23 tränare på drygt 3 år. Det var inte minst nyttigt för mig själv och en höjdpunkt att se vad jag kan bygga upp och testa olika delar av ledning inom idrotten. Vidare så är jag glad över att ha varit med i sammanhang där jag har träffat viktiga personer inom fotbollen.”

Några goda råd till andra som vill in i sportbranschen


Slutligen frågade vi också om Christian Gentile hade några bra råd att dela med sig av till andra som går med tankar om att lyckas inom sportbranschen, eller vill veta hur man får in en fot:

“Sportbranschen är väldigt bred. Det första valet är om man vill jobba i idrotten eller mot idrotten. Det andra är om man vill jobba kommersiellt eller sportsligt. Det tredje är om man vill verka i ett idrotts AB eller i en föreningsverksamhet. Så mitt första tips är att fundera vilken del det är som driver en mest, hur vill du jobba i sportbranschen. För det är viktigt oavsett jobb och inte minst inom sport att har passion för uppdraget. Sen beror det på uppdrag och tjänst vad jobbet kräver av en och hur mycket. För att få in en fot tycker jag att det är viktigt att vara beredd att arbeta ideellt och vara nyfiken på olika uppdrag som är idrottsrelaterade. Det kanske är långt ifrån drömjobbet, men en erfarenhet kan hjälpa dig förstå och förbereda dig för den roll du längre fram vill ha eller eftersträvar.”

… och till alla som vill bli Akademichef likt dig själv?

“För de som vill arbeta som akademichef så tycker jag nyfikenhet att lära sig och kunna lite om allt, att vara väldigt dedikerad och passionerad för rollen och att sätta tydliga mål är bra råd. Hitta en miljö som man tror på utifrån värderingar och förutsättningar. Sen är det en fördel att kunna hur idrotten är organiserad och uppbyggd och känna till sin egen idrott som tränare. Det är viktigt att kunna relatera till det som händer på planen.”