5 intressanta (och roliga!) jobb inom sportbranschen.

Sportbranschen är bred och bjuder på många möjligheter och olika jobb. Kanske är du mer intresserad för ledarskap, eller att analysera match efter match? Vi har gjort en guide med 5 olika jobb inom sportbranschen, som kanske gör dig lite mer klokare om vad du skulle vilja arbeta med.

Foto: Stock

Text: Fanny Isgren

Sponsoransvarig

Som sponsoransvarig är du en viktig del av atleter och sportorganisationer, då sponsorer är en viktig del av varumärkets överlevnad. Som sponsoransvarig har du det yttersta ansvaret för att locka till sig sponsorer och tillfredsställa dem så att de stannar kvar. För denna roll är det viktigt att du kan din produkt, och vad du erbjuder för potentiella sponsorer. 

Projektledare

Projektledare är en titel som många bär och som  inte är förknippad till en bestämd bransch. Det är också en titel som dyker upp i de flesta förbund, klubbar och sportorganisationer. Som projektledare är din uppgift att ha koll över projekt i organisationen. Det kan tex vara ett du ansvarar för lagets alla hemmamatcher där du skall kunna hålla styr på alla trådar som bidrar till en bra slutprodukt. I branschen finns det flera olika projekt och det finns alltid användning till starka projektledare. 

Sportschef

Sportchef, som även kan benämnas Sport Manager är ofta personen som ansvarar för att sätta samman laget och ledare inom en sportförening. Idag ser vi att många som arbetar som sportchef har en varierande bakgrund men där en del är före detta spelare eller tränare har tagit över. Rollens uppgifter är varierande, vissa arbetar heltid och har en kombination med att vara tränare och arbeta med marknadsföring. Och det beror såklart vilken förening, storlek, eller lag du arbetar för. En vanlig uppgift för sportchefen är att förhandla kontrakt med befintliga eller nya spelare till laget och leta ersättare.

Sport agent

Som Sportagent är du idrottarens representant. Det kan vara uppgifter med att sköta idrottarens olika affärer, kontakter och sponsorkontrakt. Gillar du att resa runt kanske det här är jobbet för dig. För här spenderar du mycket tid med att träffa och leta efter de bästa kontakterna, och du kommer spendera en del tid med att kolla på tävlingar för att finna de bästa talangerna/idrottare inom sin sport. Här kan du jobba med flera idrottare, men man håller sig ofta till en och samma sport.

Matchanalytiker

Vad gör en matchanalytiker och vad krävs för att arbeta som det? Som matchanalytiker är det ditt jobb att ha koll på laget som ni ska möta samt ditt eget. Det krävs noggrannhet och tålamod då arbetet kräver en del tid. Det är din uppgift att få fram den mest relevanta informationen från matcherna, som den ska förmedlas vidare till spelare och laget. Du behöver alltså analysera de senaste matcherna för kunna sen skapa en bild av hur de spelar. Ditt mål är att tillslut hjälpa spelarna och ledernas möjligheter att vinna varje match. Till sin hjälp har en matchanalytiker program i sin dator som analyserar spelat mer noggrant, var för sig. Låter det intressant?

Låter jobben ovan intressant? Läs mer om vår kurs här som hjälper dig att nå ditt mål dit.