5 RÅD TILL DIG SOM VILL JOBBA I SPORTBRANSCHEN

Ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja när man vill ge sig in i en ny bransch. I sportbranschen finns det oändligt med möjligheter och val när det kommer till att välja yrkesväg. Men oavsett valmöjligheterna kan det vara svårt att ta sig in i en ny bransch – tro oss, vi vet. Därför har vi nu samlat några tips till dig som vill ge dig in i sportens värld.

Välj den sport du brinner för

Det viktigaste och bästa tipset är att du första och främst ska arbeta med den sport du verkligen har ett intresse för. Det är som med de flesta jobb – tycker du något är roligt så blir jobbet lättare. Har du passionen för fotboll så kommer du antagligen uppskatta mer att faktiskt satsa på fotbollsbranschen, än vad du skulle göra om du valde exempelvis tennisbranschen. Det är klart att vissa branscher är mer konkurrenskraftiga än andra, just för att de är mer populära och har fler möjligheter. Men låt inte det skrämma dig. Om du verkligen brinner för en sport så kommer du också uppskatta resan till målet.

Idrottsföreningar ger möjligheter

Om vi ska gå lite mer hands on på hur man kan börja engagera sig i sportbranschen så kan vi inte nog trycka på möjligheterna som finns i de flesta idrottsföreningar. Du kan hitta dem till höger och vänster runt omkring i landet – ofta finns det någon typ av förening i kvarteret du bor i. Föreningslivet är alltid på jakt efter människor som är villiga att engagera sig i just deras klubb och välkomnar nya människor. I många föreningar sker arbetet ideellt, just för att pengarna inte finns. Såklart finns det också undantag. Är du intresserad av att sitta i styrelsen i en idrottsklubb är det ett stort tips att anmäla dig till föreningens valberedning och kandidera vid nästa årsmöte. Det är i styrelsen för föreningen som de stora besluten för klubben fattas – en dröm för dig som vill besluta om frågorna bakom sporten.

Har du ambitionen för en framtid i sportvärlden? Innovative Sport Management är kursen för dig med stora sportdrömmar

Var nära sporten

Vi kan inte trycka nog på denna punkt. Om du håller dig nära den sport du vill jobba med är chansen stor att någon får upp ögonen för dig. Antingen är du utövare av en sport, eller så är du helt enkelt engagerad runt omkring sporten. Det viktiga är att du låter ditt engagemang lysa igenom, och att du verkligen visar att du har intresset för att utvecklas. Tillslut springer du in i någon som kan ge dig möjligheterna till att förverkliga dina drömmar.

Nätverka, nätverka, nätverka

Ta alltid chansen till att nätverka! Du vet aldrig om den du möter sitter inne på nästa jobbmöjlighet. Ta därför alla chanser du kan till att skapa nya kontakter, och glöm inte minst att vårda de relationer du redan skapat. Ett starkt nätverk är ofta avgörande i en konkurrenskraftig bransch. Kom ihåg att det inte alltid är branschens elit som spelar roll här, utan se dig omkring där du står just nu. Kanske sitter din kollega inne med någon spännande idé? Eller kan du skapa något tillsammans med de du studerar med? Ofta får man dra i de trådar man har för att hitta något, och det skadar inte att testa.

På kursen Innovative Sport Management får du en unik möjlighet där du möter likasinnade som också har ett stort intresse för sportbranschen. Ett hett tips till dig som vill utvidga ditt sportnätverk.

Håll dig uppdaterad

Det lönar sig att hålla sig uppdaterad om den sport man vill jobba inom. Egentligen säger det sig själv och förhoppningsvis har du redan stenkoll på den sport du brinner för. För att kunna bli riktigt vass i sportbranschen kräver det att du är uppdaterad om de senaste nyheterna, kan reglerna och följer med i trenderna. Om du visar framfötterna och framför allt har viljan att lära dig tvekar vi inte på att det kommer att löna sig.  

Innovative Sport Management kan hjälpa dig ta klivet in i sportbranschen