“I MITT FALL VALDE YRKET MIG” – INTERVJU MED BJÖRN WESSTRÖM, SPORTCHEF FÖR AIK
Text: Isa Ellman
Vill du få en insikt i hur livet som sportchef ser ut? Vi har pratat med Björn Wesström och ställt några snabba frågor kring det dagliga arbetet, hur han kom in i branschen, och vad som krävs för att ha en ledande position i en så stor fotbollsklubb som AIK.
För många som går med drömmen om att jobba med Sport Management, är att landa en sportchefsroll något som står högt upp på önskelistan.
Det är precis vad Björn Wesström har lyckats med att göra. Han är sedan flera år tillbaka just sportchef för herrarna i AIK – en av Sveriges största fotbollsklubbar.
AIK har inte vunnit Allsvenskan sedan 2009 då laget spelade på den gamla arenan Råsunda. Nu jagar de guldet för att kunna titulera sig ‘svenska mästare’ för tolfte gången, denna gång på den relativt nya hemmaplanen Friends Arena. Med en tredjedel kvar av säsongen ligger AIK just nu i ledningen, utan att ha förlorat en enda match under de 20 som spelats. Ett SM-guld hade såklart betytt mycket för både supportrar och klubben, och det hade självklart varit en fantastisk merit för Wesström att ta hem förstaplatsen tillsammans med laget igen.
Från talangscout till sportchef
Björn Wesström är AIK:are ända in benmärgen; redan som ung började Wesström spela pojkfotboll i laget, och passionen för Gnaget har hängt med honom sedan dess. Stockholmaren har således varit involverad i klubben länge, och haft en betydelsefull roll på många olika sätt, han berättar:
“Jag har arbetat i olika funktioner i AIK Fotboll sedan 1999. År 2009 blev jag sportchef för första gången och varade till mitten av 2010, andra gången jag fick sportchefsrollen var 2013, och sedan dess har jag haft samma roll.”
Att vara sportchef innebär att man måste kunna axla olika arbetsuppgifter, stora som små. Många tänker nog att yrket enbart går ut på att köpa och sälja spelare, men det är väldigt mycket administrativt som tillkommer, som att hålla koll på statistik. Sportchefsrollen är helt enkelt klurig att definiera då den innefattar så många olika delmoment inom Sport Management.
När fotbollsklubbarna letar efter nya spelare att signa, tar många hjälp av talangscouter och agenter. Att arbeta som talangscout kan således vara ett bra sätt att samla på sig erfarenhet för att sedan bli sportchef. Hur man kommer in i branschen är förstås olika för alla, men när Wesström fick frågan om att bli sportchef var han inte sen med att tacka ja. Hur en vanlig dag på jobbet ser ut varierar, men när vi frågar Björn Wesström om hur han skulle summera sitt yrke lite kort och hur han hamnade där, svarade han såhär:
“Mina arbetsuppgifter är att ha ansvar för spelare och ledare i herrlaget, samt hålla koll på resultat och ekonomi. I mitt fall valde yrket mig, jag var chefsscout med ansvar för bevakning av spelare 2008, och fick då förfrågan om sportchefsrollen.”
Genuinitet är nyckeln till framgång
Rollen som sportchef innebär tungt ansvar, och även fast man i och med framgång möter hyllningar från passionerade supportrar, måste man också vara beredd på att tackla motgång och negativitet. Man måste helt enkelt vara redo för att ta sig an hela rollen med dess tillkommande för- och nackdelar. Att ha kul på jobbet är såklart något många strävar efter, och att vara chef för ett lag i en sport man verkligen brinner för låter givetvis som ett drömjobb, däremot kan man inte blunda för alla utmaningar det medför. Enligt Björn Wesström är det något man måste kunna balansera för att lyckas som sportchef.
“För mig är att utveckla den dagliga verksamheten genom att kalibrera processer och organisation det jag tycker är roligast. Att inte bli populistisk är en utmaning i en verksamhet där många tycker mycket.”
Slutligen så frågade vi Wesström om vad hans bästa tips till andra som funderar på att jobba med det han gör vore, och svaret var kort och koncist men väldigt konkret – du måste vilja det här på riktigt, annars går det inte.
“Du behöver genuin kunskap om sporten fotboll.”
Vill du också arbeta med Sport Management likt Björn Wesström? Läs mer om vår kurs Innovative Sport Management här: