GUIDE: SPORTEVENEMANG I VÄRLDEN 2019

Under det gångna året har vi fått njuta av storslagna sportevenemang som Vinter-OS och Paralympics i Pyeongchang och Friidrotts-VM i Berlin. Dessutom vann ju Sverige Ishockey-VM i grannlandet Danmark. Men något som står ut, och som vi alla kommer minnas, är insatsen och resan vårt svenska herrlandslag gjorde i Ryssland. Fotbolls-VM. Kvartsfinal. Sverige. Det är svårslaget, och det är en sann utmaning för 2019 att klå sportåret 2018 i våra svenska ögon, eller? Kan ett tredje raka VM-guld för Tre Kronor hjälpa lite på vägen? Kanske är det Alpina Världsmästerskapet i Åre något som kan göra att vi svenskar känner oss lika stolta igen? Oavsett, kommer nästa år vara oerhört intressant rent sportsligt, och vi hoppas att ni är lika taggade som oss!

För att göra det lite lättare att navigera bland det kommande årets sportevenemang, har vi listat de största händelserna här nedan! Vi börjar med de event som hålls i Sverige:

Sportevenemang i Sverige:


21 januari

Idrottsgalan, Stockholm: Idrottsgalan är en årligen återkommande TV-sänd fest, som äger rum i Globen i Stockholm. Under festen hyllas årets främsta idrottsutövare och Radiosportens Jerringpris och andra priser delas ut.

24 januari – 4 februari

Bandy-VM för herrar, Vänersborg: Världsmästerskapet i bandy för herrar är världsmästerskapstävlingar i bandy som anordnas av det högsta bandyförbundet FIB, öppna för landslag från hela världen.

5 – 17 februari

Alpint VM, Åre: Världsmästerskapen i alpin skidsport är världsmästerskapstävlingar i alpin skidsport, arrangerade av världsskidsportförbundet FIS. Världsmästerskapen i alpin skidsport avhålles vartannat år, och omfattar: Alpin kombination Slalom Storslalom Störtlopp och Super-G.

7 – 10 februari

Beijer Hockey Games, (Sverige och Ryssland): Beijer Hockey Games spelas mellan dem deltagande nationerna Tjeckien, Finland, Ryssland och Sverige. Poängen som lagen får med sig i matcherna mot varandra tar de med sig till Euro Hockey Tour. Turneringen hette tidigare Sweden Hockey Games, men bytte namn när de fick en ny stor sponsor.

3 mars

Vasaloppet, Dalarna: Vasaloppet är ett årligt långlopp på skidor som körs första söndagen i mars. Sträckan är 90 kilometer och går från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna i Sverige. Det är det äldsta och största långloppet i världen sett till antalet anmälda.

7 – 17 mars

Skidskytte-VM, Östersund: Världsmästerskapen i skidskytte arrangeras varje år sedan 1958 för herrar och sedan 1984 för damer med undantag för år då olympiska vinterspelen går av stapeln.

19 – 24 mars

Skidorienterings-VM, Piteå: Tävlingarna arrangeras av Internationella Skidorienteringsförbundet och i år är det dags för Sverige att vara värdnation. Sporten går ut på att utövarna orienterar i skogen på skidor, det är tillåtet att åka banade vägar men också åka utanför de markerade spåren.

3 – 7 april

Göteborg Horse Show, Göteborg: Göteborg Horse Show är en årlig internationell hästtävling som hålls på våren i Scandinavium i Göteborg, Sverige, sedan år 1977.

12 – 15 april

Swim Open Stockholm, Stockholm: Förra året deltog mer än 1050 simmare från 28 olika länder i tävlingen som hålls i Eriksdalsbadet i Stockholm!

18 – 28 april

Ishockey-VM för U18 herrar, Umeå och Örnsköldsvik: U18-VM i ishockey, anordnas årligen av IIHF och är en turnering öppen för spelare under 18 år.

1 juni

VM i Klassiskt Styrkelyft, Helsingborg: Nästa år anordnas VM i Klassiskt Styrkelyft i Sverige, och det är i Helsingborg som tävlingen kommer hålla hus!

 7 juli

European TriClub Championship, Jönköping: IRONMAN 70.3 går av stapeln i Jönköping nästa år, deltagarna simmar 1,9 km, cyklar 90 km och springer 21,1 km!

11 – 14 juli

Friidrotts-EM för U23, Gävle: Tävlingarna organiseras av European Athletic Association (EAA) vartannat år, och är ett mästerskap för deltagare under 23 år.

11 – 17 augusti

EM i ORCi Segling, Oxelösund: Tävlingen som består av havskappsegling kommer hållas i Oxelösund nästa sommar!

 

Sportevenemang i andra länder:


9 – 27 januari

Handbolls-VM för herrar, Danmark och Tyskland: Världsmästerskapet i handboll för herrar har anordnats av International Handball Federation sedan 1938. Det har vunnits flest gånger av Frankrike, medan Sverige har tagit flest medaljer.

21 – 27 januari

Konståknings-VM, Minsk (Vitryssland): Världsmästerskapen i konståkning arrangeras sedan 1896 och innefattar herrar och damer, paråkning och isdansen.

23 – 26 januari

X-games, Aspen (USA): X Games är ett årligt kommersiellt sportevenemang som ägs och produceras av ESPN, som fokuserar på extremsporter som exempelvis snowboard och skateboard men även motorsporter som motorcross. 

1 – 10 februari

Freeski/Snowboard VM, Salt Lake City (USA): I freeski-VM deltar grenarna puckelpist, snowboard, freeskiing och skicross med över 330 deltagare från 23 olika nationer.

19 februari – 3 mars

Nordic World Ski Championship, Tyrolen (Österrike): Världsmästerskapen i nordisk skidsport arrangeras av världsskidsportförbundet FIS vartannat år, och omfattar tävlingar i backhoppning, längdskidåkning och Nordisk kombination.

16 – 24 mars

Curling-VM för damer, Silkeborg (Danmark): Världsmästerskap i curling anordnas årligen av World Curling Federation, och har hållit på sedan 1979 för damer. 

30 mars – 7 april

Curling-VM för herrar, Alberta (Kanada): Världsmästerskap i curling anordnas årligen av World Curling Federation, och har hållit på sedan 1959 för herrar.

4 – 14 april

Ishockey-VM för damer, Finland: Världsmästerskapet i ishockey för damer, IIHF World Women Championships, är en världsmästerskapstävling i ishockey för damlandslag som anordnas av det internationella ishockeyförbundet sedan 1990.

10 – 26 maj

Ishockey-VM för herrar, Bratislava och Kosice (Slovakien): Världsmästerskapet i ishockey är en mästerskapstävling i ishockey för herrlandslag som anordnas av International Ice Hockey Federation. 

7 juni – 7 juli

Fotbolls-VM för damer, Frankrike: Världsmästerskapet i fotboll för damer spelas vart fjärde år, och har gjorts sedan 1991, där USA är det mest framgångsrika landet.

2 – 28 juli

VM i Simsport, Gwangju (Sydkorea): Världsmästerskapen i simsport är världsmästerskapen för tävlingssimning på långbana, simhopp, öppet vatten-simning, vattenpolo och konstsim samt även klippdykning. 

12 – 17 augusti

VM i Orientering, Östfold (Norge): Världsmästerskapen i orientering är världsmästerskapstävlingar i orientering. Tävlingarna anordnas av orienteringens världsförbund IOF, och hölls första gången år 1966.

28 september – 6 oktober

Friidrotts-VM, Doha (Quatar): Världsmästerskapen i friidrott är en mästerskapstävling som anordnas vartannat år av International Association of Athletics Federations.

30 november – 15 december

Handbolls-VM för damer, Japan: Världsmästerskapet i handboll för damer har anordnats av International Handball Federation sedan 1957 och spelas vartannat år.

7 – 15 december

Innebandy-VM för damer, Schweiz: Världsmästerskapen i Innebandy spelas vartannat år för både herrar och damer, och har gjorts sedan 1996 respektive 1997.