“ERFARENHETEN FRÅN FÖRENINGSLIVET ÄR VIKTIGT” – CHRISTER OLSSON

Foto: Privat
Text: Frida Burell

Ett ordförandeuppdrag skulle leda Christer Olsson till ett av de största sportevenemangen i Sverige – Handbolls EM. Vi har tagit ett snack med honom om hans kärlek för handbollen, föreningslivet och hur det är att sitta i maskineriet för stora sportevenemang. Han är dessutom undervisare hos oss på Innovative Sport Management.

Många känner nog igen att man som föräldrar börjar engagera sig i den sport som ens barn håller på med. För Christer Olsson var det likadant. För honom och hans fru var det viktigt att hans dotter skulle testa på en lagsport, just för att uppleva känslan av att vinna och förlora tillsammans som ett lag. Det var handbollen som hon fastnade för, och det gjorde minst sagt Christer Olsson också. Efter att ha både varit tränare och suttit i styrelsen för en handbollsklubb i Göteborg fick han frågan om att ta sig an ordförandeuppdraget i Handbollförbundet Väst. Där blev han kvar i 4 år, och det var också det uppdraget som ledde honom till de riktigt stora sportevenemangen.

– ​I samband med att jag var ordförande i förbundet skulle Sverige arrangera handbolls-VM 2011​, berättar han. Världsmästerskapet skulle komma att bli hans första stora sportarrangemang.
– Då fick Göteborg, precis som nu inför 2020, gruppspelet till Scandinavium och på den tiden var det ordföranden i förbundet som blev den ansvariga på lokal nivå​, fortsätter han. ​Som tur var fanns det mycket rutin i förbundet sedan tidigare mästerskap. Det blev tillslut ett mycket lyckat arrangemang med fyllda läktare​, ser Olsson tillbaka med värme.

Från ett fullsatt Scandinavium gick svenska handsbollslandslaget tillslut vidare i turneringen.

Kunde inte släppa taget om de stora sporteventen

Men arbetet för att arrangera stora sportevenemang tog inte slut där. Kommande år var Olsson med och anordnade OS-kvalet i handboll.

– ​Sverige kvalade in till OS efter tre matcher, i ett Scandinavium med fulla läktare. Det blev sedan ett silver efter en tuff final mot Frankrike. Under de 4 åren jag var kvar som ordförande hann vi med ett par SM finaler i Scandinavium,​ berättar han.

Men efter två intensiva år med handbollsevent var det dags för Christer Olsson att fokusera på annat. Han började arbeta med marknadsföring, och engagerade sig bara i sporten sporadiskt. Tills dagen han fick samtalet som drog honom tillbaka till ett nytt stort handbollsmästerskap.

– ​2015 ringde Frank Ström från Svenska Handbollsförbundet och frågade om jag kunde tänka mig att återigen ta den ledande rollen inför EM 2016 för damer, där Göteborg skulle få finalerna​, säger han.

Sverige stod som värdnation och Göteborg med Scandinavium skulle få hedersuppdraget att arrangera finalmatchen. En match där man givetvis vill fylla arenan, men samtidigt är ovetandes in i det sista om vilka lag som ska spela.

– Det var ett tufft uppdrag. Dels kom jag in lite sent, och dels hade vi ett finalspel där vi inte visste vilka som skulle spela. Vi skulle alltså sälja och fylla Scandinavium utan att veta vilka lag som skulle spela,​ minns Olsson tillbaka.

Finalen, som kom att stå mellan Norge och Nederländerna, blev av med över 11 000 i publiken.

Drömmer du om en framtid i sportbranschen? Ansök till Innovative Sport Management idag

Sportens utmaningar

I januari 2020 är det dags för handbolls-EM att återvända till Scandinavium, ett sportevent som Christer Olsson är ordförande för. Han tar oss igenom hur arbetet för ett sådant stort evenemang faktiskt går till:

– ​Ett år innan arrangemanget är det kanske något möte i veckan. Närmare starten är det jobb varje dag. Någon dag innan är det jobb dygnet runt​, säger han.

Och han håller sig fortfarande sysselsatt i föreningslivet runt handbollen:

– ​Jag är ordförande för HP Warta och där blir det nästan dagligen några frågor som ska avhandlas, och nått möte i veckan. Lördagarna är huvudpunkt med minihandboll på förmiddagen, man får hjälpa till i caféet och sedan är det en A-lagsmatch på eftermiddagen​, säger han.

Vi talar vidare om engagemanget och drivet som man måste ha när jobbar inom sportbranschen. Christer Olsson ser en utmaning i hur man ser på hur föreningslivet ska drivas i Sverige:

– ​I Sverige har vi en tradition av att mycket ska vara ideellt. Det kräver att alla hjälps åt och tyvärr är det inte så det ser ut i föreningarna idag. Det är få människor som gör jättemycket för den stora massan som tittar på, och som i många fall kritiserar. Det är alldeles för lite bidrag till föreningslivet i förhållande till den enorma insats vi gör. Vi sparar hundratals miljoner för samhället,​ menar han.

Till sist frågar vi honom om han har några råd till den som själv vill jobba i sportbranschen, och kanske satsa på att vara med och arrangera nästa stora mästerskap. Och Olsson har några handfasta tips:

– ​Ta alla chanser som dyker upp där man kan hjälpa till. Oftast är det ideell arbetskraft som är ett första steg in i föreningslivet. Tacka ja till styrelseuppdrag och använd den rollen som språngbräda, se till att du syns skapa ditt egna varumärke och vårda det. Erfarenheten från föreningslivet är viktigt​, avslutar han.

Har du engagemanget och ambitionen för en karriär i sportbranschen?
Innovative Sport Management kan hjälpa dig ta klivet in i sportvärlden