“HUVUDSTYRELSEN VÄRNAR OM HELA AIK-FAMILJEN” – CECILIA GIERTTA, ORDFÖRANDE AIK:S STYRELSE

Foto: Privat
Text: Frida Burell

Hösten 2018 skrevs historia på AIK:s årsmöte. Som första kvinna någonsin valdes Cecilia Giertta in som ordförande för huvudstyrelsen i klubben. I den här artikeln får du möta henne och höra vad det innebär att vara styrelseordförande för Sveriges största idrottsklubb. En post som kommer med mycket ansvar, men framför allt med mycket glädje.

Allmänna Idrottsklubben, AIK, Vi é överallt” skanderar AIKs hejarklack när det vankas matcher. Läktarna är fyllda till bredden och ingen tar miste på vilket lag man hejar på om en supporter klär sig i svart och gult. Klubben är nämligen Sveriges största idrottsklubb med närmare 20 000 medlemmar, och är svår att missa. För att få reda på hur Cecilia Gierttas väg till AIK tog sin början får vi först spola tillbaka några år. Kärleken till klubben har hon i stora drag fått genom sin pappa, Larsolof Giertta.

Min pappa är uppvuxen bredvid Råsunda, så AIK är den enda klubben för mig, berättar hon.

Och intresset för idrotten fanns tidigt hos Cecilia. Under åren har hon tränat och tävlat i både friidrott, spelat fotboll som ung. Vid 40-års ålder fann hon även tennisen. Men hon har också erfarenhet från att skriva om och bevaka sport.

Jag var en av Sveriges första kvinnliga sportjournalister och började redan 1978 med det, så sport har alltid varit ett av mina huvudintressen, säger hon.

I över 20 år hittade vi Gierttas artiklar på DNs sport- och ekonomisidor. Engagemanget för styrelseposter i AIK kom med tiden.

Jag satt i fotbollsstyrelsen fem-sex år i början på 2000-talet. Tio år efter det fick jag frågan om att sitta i huvudstyrelsen, och efter ett år fick jag frågan om jag ville bli ordförande, berättar hon vidare.

En andra familj

Posten som styrelseordförande är ett ideellt uppdrag man blir vald till, och därför får man inte heller betalt för det. Giertta tar oss igenom vad posten innebär, mer specifikt:

Mitt ansvar som styrelseordförande för AIK handlar egentligen om två saker. Dels att se till att vi värnar varumärket och medlemmarna och dels att se till att vårt styrelsearbete fungerar bra – med rutiner, uppföljning av beslut, avtalsskrivande och så vidare, säger hon. Just i år har vi också tagit tag i vårt värdegrundsarbete, det hänger ju intimt ihop med varumärket, och måste lira inom hela familjen.

Och när Giertta säger “familjen” är det inte en familj med blodsband hon menar, utan själva AIK-familjen. Det verkar finnas ett starkt band och en viss känsla mellan allt från utövare till medlemmar i klubben, som nästan går att ta på. Att vårda och behålla denna gemenskap arbetar huvudstyrelsen noga med.

Det är viktigt att vi i huvudstyrelsen värnar om hela AIK-familjen, så alla våra idrotter känner sig välkomna och sedda, menar Giertta.

Drömmer du om en karriär i sportbranschen? Ansök till Innovative Sport Management idag

Vanligt med ideellt arbete

De främsta framgångarna i modern tid har AIK haft med sina fotbolls- och ishockeylag, som kammat hem flertalet titlar som svenska mästare i respektive ligor. Men framför allt ligger AIK i framkant när det gäller att representera olika typer av sporter, idag finns det över tio olika sporter inom klubben. När vi frågar Cecilia Giertta vad som skiljer AIK från andra idrottsföreningar, är det just klubbens bredd som hon lyfter fram.

AIK är Sveriges största idrottsklubb, och alla har en åsikt om hur klubben ska skötas och styras, och vilken väg som är den rätta. De flesta tror nog att vi har gott om pengar, men vi sliter hårt för att få ekonomin att gå runt för alla inom familjen. De flesta av våra idrotter har inga anställda utan drivs helt ideellt, säger hon.

Vi frågar henne om vilka andra utmaningar med som kommer med klubben, och det blir tydligt att ansvaret kommer med mycket uppgifter.

Att få tiden att räcka till. Dels att försöka prioritera allt jag vill göra, så man inte försöker ordna 28 saker åt gången, utan en sak i taget. Det är svårt, säger hon.

Minnen av guldet

Mycket av Gierttas kärlek till AIK har hon fått sina år som journalist, och inte minst har det spelat roll för hennes relation till klubben. När vi talar om specifika minnen med klubben kan hon inte utsluta de guld som fotbollslaget har tagit, men det dyker också upp ett lite speciellt minne:

AIK ishockey tog SM-guld 1982 och jag bevakade hela uppladdningen som sportjournalist. Jag var ung, kanske 24-25 år, och blev nästan som en gänget. Under en vilodag skulle laget bada i Sandsborgsbadet i Enskede. Jag bevakade det, och eftersom jag inte hade badkläder på mig slutade det med att killarna kastade ner mig i poolen, berättar hon. Svenska Dagbladets fotograf tog en härlig svit med bilder som vi köpte till min tidning och publicerade. Det var ingen fara för jag bodde 100 meter därifrån, men det är ett riktigt starkt minne.

Det råder ingen tvivel om hur mycket AIK faktiskt har påverkat Gierttas uppväxt, yrkesval och nu hedersuppdrag. Passionen för klubben lyser igenom nästan hela samtalet.

AIK finns överallt, det sjunger vi och det är också sant. Det är härligt, avslutar hon.

Om du har ambitionen för en framtid i sportbranschen kan Innovative Sport Management hjälpa dig på vägen