JESS THORUP, HUVUDTRÄNARE FÖR F.C. KØBENHAVN: “TRO PÅ DIG SJÄLV”

Foto: Stock
Tekst: Martin Rahbek

Detta år har varit ganska hektiskt för fotbollstränaren Jess Thorup, som nyligen har skiftat från KRC Genk till danska F.C. København – båda ställena som huvudtränare. Läs vår intervju med honom nedan.

Jess Thorup är tidigare professionell dansk fotbollsspelare och är idag en erkänd fotbollstränare. Han har varit huvudtränare för respektive Esbjerg, det danske U21-landslaget, FC Midtjylland, KAA Gent och nu senast KRC Genk. Men 2018 var han en av få danska fotbollstränare som bytte till en stor utländsk klubb – nämligen belgiska KAA Gent, som spelar i landets bästa liga. Vi tog ett snack med Jess Thorup, när han just hade bytt till KAA Gent om karriärvägen från Esbjerg till Belgien, och vilka val han har gjort som varit särskilt viktiga för honom.

De viktiga valen

Jess Thorup har i efterhand blivit en intressant profil innanför sportbranschen – särskilt i den danska Superliga, där han har bidragit till, att FCM de senaste säsongerna varje gång har varit med i slutspurten om att ta hem titeln som danska mästare. Han har med andra ord haft stor succe som huvudtränare hemma i danmark, och nu har han hamnat i en stor utländsk klubb. Vi har frågat han om de val som har bidragit till detta, och han säger bland annat att han var mycket i tvivel om sin övergång till FCM. U21-landslaget stod inför en särskilt stor utmaning – både för Jess själv och för spelarna – och därför valde han att fråga två tungviktare inom sitt eget område för råd:

– Övergången från U-21-landslaget till FCM var lite speciell, eftersom vi stod inför OS i Brasilien, samtidigt som jag kunde komma till FCM. Jag sökte bland annat vägledning från Morten Olsen och Viggo Jensen för att höra vad nästa steg var i min karriär.

Och vad var då deras råd?

– Ett av argumenten från ovanstående människor var att om jag hade en dröm om att någonsin åka utomlands, skulle jag välja FCM och internationell fotboll – Jag spelade 36 internationella matcher med FCM under de tre åren jag var där.

Vid första anblicken skulle man tro att ett OS var att föredra på CV. Men enligt Olsen och Jensen skulle det tydligen ha en bättre inverkan på Jess möjligheter att flytta utomlands om han blev huvudtränare för en dansk klubb som också spelade internationella matcher. Därför valde han att byta till FCM, en Superliga-klubb med en hel del internationella matcher.

Föräldrarnas stöttning

Vi föreställer oss, att stora namn i fotbollsvärlden som ovanstående Morten Olsen og Viggo Jensen kan vara några av de viktiga förebilderna och mentorerna för Jess. Men när vi frågar vilka samverkan inom branschen som har varit särskilt viktiga för honom är svaret följande:

– Jag tror att mina föräldrars stöd har gett mig en tro på de saker som är viktiga i denna värld. Jag har arbetat med många intressanta människor som har varit viktiga för mig, men jag tycker att det är viktigt att du är dig själv och inte försöker vara någon någon.

För han har föräldrarnas stöttning vägt högre än de branschrelaterade samarbetena, då det har hjälpt honom till våga tro på sig själv och vara den han är. Just av denna anledning är det här hans bästa råd till andra, som önskar en liknande ställning i sportbranschen:

– Tro på dig själv – vara fokuserad i ditt arbete.

Avslutande för intervjun frågar vi Jess vad hans stora karriärdröm är. Med andra ord: Vad är nästa steg på huvudtränare-vägen? Men det här är något som bara tiden kommer att visa:

– Drömmar har jag många av, men de håller jag för mig själv.

Vågar du dela dina drömmar med oss? Och är en av dessa drömmar att bli en stor sport branschprofil i stil med Jess Thorup? Vill du åka utomlands med din karriär, men tvivlar på vilka val du ska göra?
Läs mer om kursen Innovativ Sport Management, och bygg dig en karriär inom en av sportbranschens många genre.