Jobb i fokus: Spelaragent

I sportbranschen finns en hel del yrken och många möjligheter att arbeta med sport på en professionel nivå. Vi på Innovative Sport Management har denna gång fokuserat på yrket spelaragent. Ett av de mest efterfrågade arbetena i branschen. Vad gör man som spelaragent, och är det någonting för dig? 

Vad gör man?

Idrottare har spelaragenter för att få hjälp med beslutsfattning under sin karriär. Som spelaragent ligger därav det primära ansvaret på att hjälpa din klient med diverse saker. Allt ifrån ekonomiska frågor till klubbyten och kontraktsförvaltning. Det gäller därför att ha kännedom kring sportmanagement, både gällande juridiska och finansiella aspekter, och marknadsföring. Du behöver ha kännedom till din klients kompetenser och mål, och förstå hur marknaden ser ut. Det viktigaste är att prioritera din klient och förstå vad du kan bidra med för att gynna hans/hennes karriär. 

Vad för utbildning krävs?

För att bli spelaragent måste du vara registrerad i ett nationellt förbund. Något du blir genom att klara ett skriftligt prov. Utbildning är inget krav, men kan vara till fördel. Exempelvis att ha kunskap inom sport management, finans, juridik och marknadsföring. Det är även fördelaktigt att ha ett brett nätverk och lätt för att prata och skapa förtroende.

Vad innebär arbetet? 

Som spelaragent ansvarar du över klubbyte, kontraktsförvaltning, ekonomi och din klients önskemål. Det gäller därför att ha en stark förhandlingsförmåga, stor kännedom kring marknaden och att vara lösningsorienterad.

Passar det dig?

Låter spelaragent som någonting för dig? Roligt! I sportbranschen är det alltid en fördel är att ha ett stort nätverk inom den sporten man önskar arbeta i. Det är även fördelaktigt att ha:

  • God social kompetens 
  • Passion för att sport och att hjälpa atleter
  • Förståelse för sportekonomi och avtalshantering
  • Stor kännedom kring sportbranschen

Det finns många sätt att bli Spelaragent. Exempelvis hos oss på Innovative Sport Management finns utbildning med undervisare och kurskamrater som har stora kontaktnät och vet vägarna in i sportbranschen.

Vill du veta mer? Läs mer här!