Karriärstips för dig som vill in i branschen.

Text: Fanny Isgren
Foto: Stock

Sportbranschen är stor, populär och eftertraktad. Många drömmer om en karriär i branschen men kanske man inte vet vart man ska börja? Eller ska du precis ut på marknaden för att söka jobb? För att nå din dröm har vi samlat våra bästa karriärtips som kanske hjälper dig nå ditt mål och en dag ha en karriär i din dröm bransch, sportbranschen!

Jobba hårt och ha passion för det du arbetar med.

För att komma dit man önskar och nå sitt mål behöver man ibland jobba hårt! Och sportbranschen är en eftertraktad och populär bransch och det är många som vill in i den. För att komma långt är det viktigt att du är passionerad över det du arbetar med. Du ska älska det du arbetar med, dvs sporten! För att komma långt behöver du nog ha en riktig passion för sporten och kunna arbeta 24 timmar om dygnet med det man älskar. Vet man inte vad man är passionerad över, kan det lätt bli förvirrat för dig själv och man hittar aldrig riktigt “rätt”.  Ge aldrig upp, och va alltid dig själv för det kommer man längst med. Och det viktigaste, snälla glöm inte att ha roligt under tiden!

Praktisera

Drömmer du om att en dag arbeta i en av de stora klubbarna, eller arbeta med de stora spelarna, men vet inte hur eller vart du ska börja. Vårt tips är att praktisera! Företagen älskar folk som arbetar gratis (Ja I Know..) och detta kan faktiskt vara din stora chans in i branschen. När du praktiserar får du med dig otroligt mycket kunskap från branschfolket som suttit där i flera år, och kunskap och erfarenhet är alltid något du behöver ha med dig i framtiden för jobb. Många brukar också ha turen att efter din praktikperiod faktiskt få en anställning på den plats de varit med. Om inte ser det alltid snyggt ut på ens CV med praktikplats.

Håll dig uppdaterad

Kunskap är makt, och den kommer inte gratis! Vem vill inte stajla framför sina kollegor eller chef med den nyaste trenden eller fenomenet inom sportens värld. Därför är det viktigt att alltid hålla dig uppdaterad om vad som händer i branschen. Vårt tips är att vara aktiv på Instagram, twitter samt läs bloggar och digitala magasin! Där finner du alltid det nyaste och kan hålla dig uppdaterad om allt som händer inom sportbranschen.

Skapa relationer och networka!

Att skapa nätverk är A och O. Tips är att gå på olika typer av event eller matcher. Det är här du finner de stora namnen, sportchefer och agenter. Att skapa ett nätverk med folk från branschen är viktigt, för en dag kanske du finner din nya kollega eller chef. Glöm inte att när du vill bygga en långsiktig relation är det viktigt att du visar den personen du möter att hen kan både lära och få ut av dig samt vad du kan hjälpa personen med. Var ditt eget varumärke och sälj in den bästa versionen av dig själv! 

Mentor

Vårt sista tips är att skaffa en mentor. Det kan vara en kollega, chef eller en annan bransch anställd som du kan se upp till och be om goda råd under tiden. En mentor kan hjälpa dig i svåra situationer och vara den där peppen man ibland kan behöva. Så hitta en mentor så fort du börjar på praktik eller arbete och be den personen lägga lite tid på dig när det ibland kan behövas. Du kommer uppskatta all hjälp du kan få längst vägen mot din dröm karriär!

 

Drömmer du om en karriär i sportbranschen? Läs mer om vår kurs här.