“MITT JOBB ÄR ATT GE DEM EN BRA KÄNSLA” – GUNNAR SÖDERSTRÖM, MENTALCOACH OCH FÖRELÄSARE

Foto: Privat
Text: Frida Burell

Gunnar Söderström är övertygad om att attityden och tankesättet kan sätta ribban för hur väl du presterar som idrottare. En metod som har tagit honom till bland annat FIFA World Cup 2014 i Brasilien, och nu som mentalcoach åt SHL-laget Brynäs IF. Vi har tagit ett snack med honom för att höra om hans väg in i sportbranschen och vad han gör om dagarna – ett arbete som förmodligen skiljer sig från många andras.

När vi talas vid är Gunnar Söderström på väg till Brynäs IF, Gävles stolthet, som ett av de senaste projektet för honom. Med en bakgrund som naprapat, personlig tränare och kostrådgivare, har han nu tagit sig an hockeyklubben för att »​ge laget en bra känsla​«. Han förklarar närmare vad uppdraget innebär:

– ​Ibland kan de här killarna göra en otroligt bra match, och ibland en dålig match. Skillnaden på den här bra och dåliga matchen är inte deras förmåga, de är ju samma personer vid båda tillfällena. Utan skillnaden, tror jag, är deras känsla. Så mitt jobb är att ge dem en bra känsla. Så att de kan spela med självförtroende och få ut all den där hockeyn som finns inuti dem​, förklarar han.

Uppdraget för hockeyklubben är alltså, i enkla ordalag, att lyfta klubbens mentala inställning. Det kan både handla om att ge laget en bra lagkänsla, men även arbeta med enskilda spelare som kan behöva mer coachning än andra.

Drömmer du om en karriär i sportbranschen? Ansök till Innovative Sport Management idag

Inställningen ledde honom till guldet

Att en sportutövares prestation kan påverkas av deras mindset kom Söderström fram till genom att själv delta i stora världsmästerskap. Under 1999-2012 tillhörde Gunnar Söderström Sverigeeliten i Triathlon, vilket tog honom till VM. Upptäckten till vilken påverkan det mentala har på våra prestationer kom han fram till i tjugoårsåldern, under ett VM i Triathlon. Det var under sista delen av loppet, som består av löpning, som han förstod att en deltagare som han visste att han kunde slå, låg tätt bakom honom. Eftersom han visste att han kunde slå den motståndaren så ökade han takten. Men vid målgången visade det sig att den jagande löparen som varit bakom honom, var någon helt annan än vem han föreställt sig:

– ​Det är först när jag har gick i mål som jag förstod att det inte var han, utan att det var en av världens absolut bästa triathleter, ​berättar han​. Hade jag vetat att det var världsmästaren som hade jagat mig hade jag förmodligen gett upp direkt. Men eftersom jag trodde att det var en som jag trodde att jag kunde slå, så gick det. Och då är det också ett bevis för att det är känslan som påverkar mycket av vår prestation​.

Söderström har sedan dess fått möjligheten till att utveckla människans mindset till sitt levebröd. Han blev rekryterad av Svenska Fotbollsförbundet för att fysträna alla domare i Allsvenskan. Träningarna kom att handla om hur gör man träningen till något roligt, för att koppla träningen till något positivt och höja prestationerna.

– ​Istället för att köra intervaller och konstiga mjölksyretrösklar, så gjorde vi skattjakter och hinderbanor. Och helt plötsligt så blev de ​(domarna, reds. anm.)​ mycket bättre tränade​, berättar han.

Det var mycket av träningen med domarna i Allsvenskan som avgjorde att Söderström senare började arbeta för FIFA, och blev ansvarig för att träna domarna för fotbolls-VM i Brasilien 2014.

Får inte bli för klichéartat

Idag reser han runt och föreläser om sina erfarenheter av den mentala inställningen för träningen. En tes som oftast tas emot med uppskattning av åhörarna, men ämnet kan också bära med sig en del utmaningar.

– ​Men det kan vara lite svårt att förklara kraften i det här. Det blir ofta klyschigt, att man landar i det här “tänk positivt så går det bättre!” – och det är ju så töntigt. Men jag lever med det här och tror på det här. Jag tror verkligen att tanken kan påverka mer än vi tror. Ibland kan det vara en utmaning att få folk att se det​, förklarar Söderström.

Men mestadels av tiden bemöts han av människor som nickar medhållande på föreläsningarna, och som kan känna igen sig i inställningens kraft för träningens resultat.

– ​Det intressanta är att det här är egentligen något som man har vetat om i sportvärlden länge,​ fortsätter han.​ Hockeykillarna kanske har hur mycket hockey i sig som helst, men om de inte tror på det så får de inte fram det heller. Det är det som är en otroligt spännande tanke, tycker jag, ​avslutar han.

På Innovative Sport Management inspireras du av undervisare med erfarenhet från sportbranschen.