MÖT: Christer Olsson “Var aktiv”

Christer Olsson började sin karriär som engagerad pappa på läktaren i handbollshallen för att senare komma att arrangera några av Göteborgs största handbollsarrangemang i rollen som ordförande för Göteborgs Handbollsförbund. Här kan ni läsa mer om Christer Olsson och ta del av hans bästa tips och råd för dig som själv drömmer om en karriär inom sportbraschen.


Du har haft flera spännande yrkesroller, vill du berätta lite om din karriär inom sportbranschen?

Som för så många andra började jag som pappa i idrottshallen med min dotter som spelade handboll. Efter ett par gånger på läktaren blev jag istället tränare för hennes lag, senare också för min sons. Jag blev sedan tillfrågad om att sitta med i styrelsen för Backa HK och kort därefter tog jag över posten som ordförande för klubben. 

5 år senare fick jag frågan om att ta över som ordförande för Göteborgs Handbollsförbund, vilket var ett mycket spännande uppdrag. Som ordförande för Göteborgs Handbollförbund har jag ansvarat för flertalet stora idrottsarrangemang genom åren såsom Sveriges gruppmatcher i Handbolls-VM 2011, i samarbete med  GotEvent och Göteborg & CO, OS-kvalet i handboll 2012 och EM i handboll 2016 och även 2020. Under EM 2016 och 2020 hade jag inte längre något uppdrag inom idrotten men blev tillfrågad om jag kunde ta rollen som ansvarig för arrangemangen. 

 Idag jobbar jag som ansvarig KAM på WESTAL AB men jag hoppas återigen på att få möjligheten att vara en del av VM 2023.

Skulle du kunna dela en lärorik eller minnesvärd händelse under din karriär?

När jag tog över som ordförande för Backa HK skapade vi ”Hajen” som sedan blev Backa Sharks. Med Backa Sharks som bas byggde vi upp en egen klubbshop som under en viss period var en av Göteborgs största. Ett tag gick alla barn i Backa runt med Sharks t-shirt i skolan. Detta gav föreningen en ny identitet och starkare ekonomi.

Med många års erfarenhet av stora sportevenemang och av sportbranschen i sin helhet, vad är enligt dig det bästa sättet att nätverka på?

Se till att ställa upp i en förening. Det bästa sättet att komma in i branschen är att engagera sig ideellt. Var aktiv och medverka på alla de aktiviteter och arrangemang som skapas inom Sisu och kommunen etc. Sök uppdrag som volontär vid arrangemang. Jag skulle även råda att kolla på passande utbildningar.

Foto: Privat

Text: Alva Skoglund

Vill läsa mer om kursen Innovative Sport Management?