MÖT SPORTBRANSCHEN – CHRISTOFFER BERNSPÅNG, MATCHANALYTIKER FÖR SVENSKA HERRLANDSLAGET

Foto: Privat
Text: Engla Sigeback

Sportbranschen kan vara väldigt svårnavigerad och framförallt komplicerad att ta sig in i, dels på grund av de flertal olika yrkesvalen men även eftersom det krävs ett relativt brett och starkt nätverk för att lyckas. Därför har vi tagit kontakt med Christoffer Bernspång, matchanalytiker för svenska herrlandslaget, för att höra hans väg in i branschen som så många andra drömmer om. 

Christoffer Bernspång, 39, har sedan barnsben haft ett väldigt stort intresse för idrotten, där fotbollen alltid legat i framkant. “Fotbollen är i synnerhet ett stort intresse. Idrott i allmänhet har såklart också varit en stor del, men fotbollen var överlägset nummer ett’’. 

I dag jobbar han som matchanalytiker för svenska herrlandslaget med en lång rad av tidigare erfarenheter inom fotbollen. Men hur lyckades han komma dit han är i dag?     

Fotbollen var allt

Fotbollsintresset har alltid funnits där men någonstans på låg-och mellanstadiet började han spela organiserat och spenderade då majoriteten av sin lediga tid på fotbollsplanen. Men ungefär i 15-årsåldern insåg Bernspång att en fotbollskarriär troligtvis låg långt utom räckvidd, och började tveka på sin tidigare framtidsdröm. Han spelade fram till att han var junior och tog sedan en paus från fotbollen i några år.

Början på sin dröm

Efter ett par år fick han höra talas om en utbildning på Örebro Universitet, en kvalificerad yrkesutbildning för fotbollstränare som genomfördes i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet. “Jag fick nys om det här när jag stod och velade om vad jag ville göra i livet. Jag tänkte att är det någonting jag är beredd att ta studielån för och satsa på, så är det ju någonting som är relaterat till fotboll’’ säger han.

Han sökte därför till utbildningen vid första ansökningsperioden, och blev antagen. Vid den tidpunkten hade Bernspång ingen erfarenhet som ledare inom fotbollen, utan hade bara spelat själv. Utbildningen gav därav honom en teoretisk grund han tidigare saknat, men nu ville han ut och få den praktiska erfarenheten också. 

Genom en studiekamrat fick han kontakt med ÖSK Ungdom, ungdomsföreningen i Örebro SK, och anslöt sig till deras 16-årslag. Där var han med i cirka 1,5 år. Detta var första gången som han hade en ledarroll inom fotbollen, som assisterande tränare och han tyckte det var givande att få jobba med det på riktigt.

Utöver det ingick det även praktik i utbildningen, där syftet var att följa en tränare i dennes vardag, dokumentera alla träningar, analysera tränarens agerande och beslut och sedan reflektera hur man själv hade prioriterat om man varit ansvarig för det laget. Utbildningen, hans nätverk och det egna initiativtagandet hade en avgörande roll för hans nuvarande yrke som matchanalytiker.

Är utbildning verkligen ett krav?

“Jag tror för att vara riktigt konkurrenskraftig som matchanalytiker behöver man ha någon form av tränarutbildning som bakgrund.  Det är i stort sett ett måste som jag ser det.’’ berättar Christoffer Bernspång.

Han menar att det någonstans bygger på att man ska förstå både spelet och tränarens språk, och vidare kunna samverka i ett team. Därav är det en viktig förutsättning att ha någon form av tränarutbildningen som stöd. 

Vad är viktiga egenskaper för yrket?

Han berättar att man behöver vara väldigt idog, noggrann och ha ett stort tålamod. Det är ett arbete som inte alltid är så glamoröst, utan kräver en väldig massa tid och ansträngning. Detta för att få fram den mest relevanta informationen från matcherna, som sedan ska förmedlas vidare till kollegor och spelare. Därför krävs det en viss personlighet för att klara av den pressen och framförallt för att slutföra jobbet hela vägen. Det går inte att vara bekväm och hitta genvägar, utan det gäller att vara precis och noggrann hela ledet.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut som matchanalytiker?

“Det är helt beroende på var i cykeln man är, till exempel om det handlar om förberedelser inför en samling ett antal veckor framåt i tiden, eller om man nyligen har kommit tillbaka från en samling och jobbar med efterarbetet’’ förklarar Bernspång. 

Men generellt sett är en vanlig dag som i dag, där han sitter och kollar på Finland VS Lichtenstein. Detta för att nästa match som svenska herrlandslaget spelar är mot just Finland, den 4 juni i år. Finlands senaste matcher analyseras för att skapa en bra bild av hur dem spelar och därmed kunna optimera förberedelserna. Christoffers ständiga mål i sitt arbete är att hjälpa spelarna och ledarnas möjligheter att vinna varje match, speciellt på A-landslagsnivå.

Till sin hjälp har han ett program i datorn där matchhändelser kan kategoriseras utifrån en given mall och på så sätt dela in spelet i olika delar. Därigenom kan varje skede i spelet analyseras mer noggrant var för sig vilket gör det lättare att identifiera olika mönster och likheter i exempelvis ett lags speluppbyggnad. Det leder till mer korrekta analyser och slutsatser om en motståndares sätt att spela.

Har du några råd till andra med samma dröm?

Han berättar att det främsta rådet är att man inte ska gå in med inställningen och förväntningarna om en heltidsanställning på en gång. Vad han menar är att baserat på hur fotbollen ser ut i Sverige, är antalet renodlade och specifika heltidstjänster som matchanalytiker väldigt få. “Jag fick själv rådet från Håkan Ericson, ansvarig lärare för fotbollsdelarna på min utbildning, att du måste vara beredd att satsa 10 år på det här’’. 

Det kräver med andra ord en hel del tid och tålamod, men han har däremot ett tips som kan hjälpa en bit på vägen. Om du har en nyfikenhet och ett sug på att ta dig in in i branschen är det bästa att ibland börja närmast dig, hos din lokala förening. 

Bernspång är övertygad om att alla mindre föreningar tacksamt tar emot din hjälp och dina erbjudna tjänster. Det kan till exempel vara att erbjuda sig att filma någon match och hjälpa de att plocka ut sekvenser och bistå tränarna med stöttning. Han menar även att det till en början inte alltid kräver dyr och avancerad utrustning, utan att börja med det man har, för att kunna lära sig grunderna och få någon slags erfarenhet. 

“Det är nog det som man behöver om man på sikt vill skaffa sig det som ett yrke’’ säger Christoffer.

Drömmer du också om en framtid i sportens värld?
Ansök till Innovative Sport Management redan idag!