MÖT: Stefan Lundin “Att ha ett bra nätverk är ofta underskattat i lagidrott”

Knäskador fick Stefan att lägga fotbollsskorna på hyllan, vilket ledde till att han vid endast 26 års ålder kunde titulera sig den yngsta Allsvenska tränaren genom tiderna. Idag arbetar Stefan som Sportdirektör på Svensk Elitfotboll (SEF), sitter som styrelsemedlem i AIK och agerar ordförande för Tränarföreningen i Sverige. Som kursdeltagare kan du tänkas möta Stefan under modulen Sportekonomi & Avtal men här nedan kan du redan nu ta del av Stefans långa och mångsidiga karriär inom elitidrotten. 

Du har haft ett mycket spännande yrkesliv, vill berätta lite om din karriär i sportbranschen?

Jag började min fotbollskarriär som spelare i Brynäs IF, AIK, Örebro SK och Gävle IF. Vid 25 års ålder fick jag dock lägga fotbollsskorna på hyllan på grund av knäskador och jag började istället som tränare för Gävle IF. Än idag är jag den yngsta Allsvenska tränaren. 2006 slutade jag som tränare och tog ett jobb som Riksinstruktör för Svenska Fotbollsförbundet. Jag arbetade för Svenska Fotbollsförbundet i ca två år och efter det har nu jobbat i över 10 år som Sportdirektör på Svensk Elitfotboll (SEF).

Utöver min roll som sportdirektör är jag även ordförande för Tränarföreningen i Sverige, vilket är en intresseförening som arbetar aktivt för att bidra med stöd och fortbildning för tränare. Jag sitter även som styrelsemedlem i AIK. 

Jag är också utbildad socionom i grunden. Det är inget jag någonsin arbetat med men jag har absolut haft stor nytta av min utbildning i mitt yrkesliv.

Skulle du kunna dela en lärorik eller minnesvärd händelse under din karriär?

Hur ska man kunna plocka ut en? När man varit aktiv i över 45 år så finns det många lärorika och minnesvärda stunder att välja emellan. Men en nyttigt och lärorik erfarenhet, som på många sätt format mitt tränar- och ledarskap, skulle jag säga var när jag besökte olika klubbar runt om Europa tillsammans med Reine Almqvist. Resorna var unika och mycket lärorika. Vi var unga, hungriga tränare och våra besök på alla dessa olika klubbar gav oss otroligt mycket kunskap, insikt och perspektiv. 

Skulle jag peka på en enskild händelse som är speciellt minnesvärd under min karriär skulle jag säga att det var Division 1-kvalet 1982 som spelades under mina första år som tränare. 1982 var jag endast 26 år gammal och den yngsta Allsvenska tränaren. Det var kval i, vad vi då kallade Division 1, och alla trodde vi skulle åka ur serien. Mot allas förväntningar vann vi båda matcherna och tog hem vinsten i Superettan och gick då upp i Allsvenskan. Det var en allt för bra start på min tränarkarriär och en mycket speciell situation.

Med erfarenhet av sportbranschen, både från perspektivet som fotbollsspelare med också som tränare, vad anser du är viktiga egenskaper att ha för ett yrkesliv inom sportbranschen?

När du arbetar med elitidrott får du en väldigt speciell form av uppmärksamhet som du inte riktigt får i ett annat jobb. Du möts och konfronteras av föräldrar, supportrar och publik vilket sätter en otrolig press. Elitidrott är fantastiskt dynamisk men också nedbrytande. Det viktigaste är att du har kunskap, engagemang och skapar bra relationer och nätverk. Att ha ett bra nätverk är ofta underskattat i lagidrott. Det är också viktigt att du ser jobbet som ett sätt att leva snarare än enbart ett yrke då det kräver totalt engagemang.

Vad skulle du säga är det mest givande med ditt jobb? 

När jag jobbade för Svensk Elitfotboll arbetade jag för 32 olika klubbar, vilket kunde vara rörigt stundvis. Men det gav också en enorm mängd kontakter och det var en otrolig förmån. 

Det mest givande med mitt jobb måste jag säga är matcherna och adrenalinpåslaget, i kombination med mötet med spelarna under träningarna. Missförstå mig rätt, det är också skönt att slippa matcherna och adrenalinpåslaget nu när jag inte längre är tränare. Det finns en viss dubbelsidighet i det hela. 

Att jobba med elitidrott är att jobba med människor som hela tiden ska vara högpresterare. Ett förhållningssätt som många gånger är ytterst påfrestande. Därför är det också väldigt givande att vara med i Tränarförbundet för att stötta, vägleda och vidareutveckla tränare i branschen.

Med många års erfarenhet av sportbranschen vad är enligt dig det bästa sättet att nätverka på?

När det kommer till jobböppningar inom elitidrott är det inte självklart att man sätter ut en platsannons utan sportbranschen är väldigt relationell. Det finns ett engelskt uttryck “ I take care of you and you look after me” och det är mycket så elitidrotten fungerar. Idrotten är dynamisk och helt beroende av de relationer du har med människorna runt om dig. Ju större nätverk du har, ju mer kan ni ta hjälp av varandra. Du behöver ett tryggt och starkt nätverk. Mitt råd är därför att gå ut och skapa relationer. Du måste ut och skaffa kontakter och vara kunskapshungrig.

Vill du dela ditt bästa tips för den som själv vill ta första steget in i sportbranschen?

Du behöver ha en omättlig kunskapstörst och satsa på att skapa dig ett bra nätverk

Foto: Joel Marklund

Text: Alva Skoglund

Nyfiken på att läsa mer om modulen Sportekonomi & Avtal?