Padel, snabbaste växande sporten just nu.

Text: Fanny Isgren
Foto: Stock
Världen är just nu inne i en pandemi, men i Sverige kan man säga att vi har två. Padel pandemin tog fart förra året och växer för fullt i Sverige. Padeltennis, eller bara padel är den snabbast växande sporten just nu. Padelcenter byggs, racket köps och bollar byts ut veckovis. Även kändisarna har förstått att detta är den nya innesporten och bygger padelcenter. Tex Zlatan och Måns Zelmerlöw som har flera center runt om i Sverige.
Hur kommer det sig att padel har blivit så populärt i Sverige, och vad är padeltennis?

Padel är en väldigt stor sport i Sydamerika och i de sydeuropeiska länderna, såsom Spanien och Italien. Padel är en blandning av 80% tennis och 20% squash och är en otroligt enkel och rolig sport att spela. Banan är omringad av glasväggar som du får använda i spelet, och det är de som liknar squash i spelet. 

Jag tror huvudanledningen till dess popularitet och att många har fastnat för padel är att alla kan spela och träffa en boll, oavsett din skicklighet. Det behövs inga förkunskaper, så oavsett om du är ny så är du välkommen att spela. Du spelar på den nivån man önskar, det är enkelt att lära sig, kan spelas oavsett kön eller ålder och det är roligt, samt blivit en social sport där ni möts i padelhallen tillsammans.

Det liknar som sagt tennis men är mycket enklare och inte alls lika svårt att spela. Det har gjort att populariteten har ökat då fler känner att man kan delta i spelet på ett enklare sätt.

Det är även en perfekt motionsform, och en av anledningarna till att många fastnar för det. Efter en timme i buren är du lika svettig som en löprunda utomhus.

Idag ser vi många stora hallar i de större städerna, oftast flera stycken. Och i små städerna börjar det också öppnas upp större eller att det finns en eller två banor att spela på.

Lockad på att börja spela? Eller kanske är du redan inne på ditt tredje rack för säsongen. Oavsett så har padeltennis tagit oss med storm och jag förstår varför det är så många som spelar. Det är en rolig, svettig och en social sport!
Här finner du 5 padelcenter utspritt i Sverige: Östersund, Stockholm, Linköping, Göteborg, Malmö.