“PASSIONEN FÖR FOTBOLLEN FÖRSVINNER ALDRIG” – THERESE SJÖGRAN, SPORTCHEF FC ROSENGÅRD

Foto: Privat
Text: Frida Burell

I vår miniserie “Vad gör en sportchef?” möter vi några av Sveriges, du gissade rätt, sportchefer i de stora klubbarna och hör om vad de gör om dagarna. Denna gång har vi pratat med Therese Sjögran, som har en lång och imponerande meritlista som föredetta fotbollsspelare. Idag är hon sportchef för FC Rosengård. Vi har snackat med henne om hennes yrke och hur hon använder sin roll för att kvinnor och män inom fotbollen ska spela med lika villkor.

Therese Sjögran hittade fotbollen tidigt, redan som 6-åring var hon på planen. Redan som 14-åring började hon spela i Veberöd AIFs seniorlag, och sen dess kan man lugnt säga att fotbollskarriären har rullat på. Under sina år som aktiv fotbollsspelare har hon mestadels av tiden hållit till i klubbar hemma i Skåne – så som Veberöds AIF, Wä IF och Malmö FF. 2011 blev det en avstickare till USA och Sky Blue FC, men hemmaplanen i Skåne lockade igen. Sina sista år som fotbollsproffs spelade hon för FC Rosengård (FCR), klubben som hon idag är sportchef för. Men inte minst har hon en lång karriär bakom sig med svenska fotbollslandslaget. Med hela 214 landskamper innehar hon rekordet för flest spelade matcher för svenska landslaget, på både dam- och herrsidan.
Frågan är om det var en självklarhet att fortsätta jobba med fotbollen efter år som spelare?

– ​Ja, för mig var det absolut det​. ​Fotbollen har varit mitt liv sen jag var 6 år gammal så att få ge tillbaka efter karriären var ett väldigt enkelt val för mig​, förklarar hon.

Siktet mot SM-guld

FCR grundades med tanken av att vara Malmö FF:s damsektion, och många känner nog igen det tidigare namnet LbD FC Malmö. Therese Sjögran har varit sportchef för klubben sedan 2015. En klubb hon själv säger är »​en stor klubb med lite personal​«.

– ​Som sportchef i FCR får man göra väldigt många olika saker​, förklarar hon. ​Men mina främsta uppgifter är ju att scouta, kontraktera spelare och ledare till Dam A. Sen har jag även hand om vårt U19, U17 och U15. Så jag är chef för många personer, det är ett stort ansvar. I år har jag även hand om kontakten med nya och befintliga sponsorer​.

FCR kan titulera sig som ett av Sveriges främsta fotbollslag, med bland annat 10 SM-guld och tre vinster i Svenska cupen i bagaget. Laget har dessutom aldrig fått en lägre placering än som trea i Damallsvenskan sedan 30 år tillbaka. Men när man styr en framgångsrik klubb kommer de höga förväntningarna på köpet. Det märker vi när vi frågar vad Sjögran anser är sina stora framgångar under sin tid som sportchef.

– ​Tyvärr har vi ”bara” vunnit cupen sen jag tog över som sportchef. Så det är väl min främsta framgång​, säger hon.

Både 2016, 2017 och 2018 vann FCR Svenska cupen efter att inte ha gjort det sedan 1997. Men något SM-guld har det ännu inte blivit under Sjögrans tid.

– ​Jag har ju lyckats med någon värvning också. Men att vinna ligan… Det är absolut prio i dagsläget​, förklarar hon.

Har du drömmar och ambitioner för att arbeta bakom sporten? Kursen Innovative Sport Management kan hjälpa dig

“Vi gör allt vi kan för att vara så jobbiga som möjligt”

I debatten om skillnader mellan män och kvinnor i fotbollen hör man ofta Sjögrans stämma. Hon arbetar aktivt med att höja statusen på damfotbollen, genom att skriva debattartiklar och prata sig om skillnader på löner och bidrag inom sporten. När vi frågar henne vad den största utmaningen med hennes arbete är, lyfter hon denna fråga:

– ​Att orka ta fajten för damfotbollen, dag ut och dag in​, svarar hon. ​Vi i FCR jobbar för detta varje dag. Vi för frågan om jämställdhet och jämställd sponsring. Vi trycker på mot förbund, som till exempel FIFA och UEFA. Vi gör allt vi kan för att vara så jobbiga som möjligt​.

Kärleken till sporten är svår att missa när man talar med Therese Sjögran. För henne är det självklart att fortsätta jobba för lika villkor oavsett kön, och fortsätta peppa spelarna i klubben till att njuta av att de jobbar med något de älskar.

– ​Fotboll är livet, så enkelt är det. Jag säger ofta till mina spelare att »spela så länge ni kan, ni har det bästa jobbet i världen«​, berättar hon.

Therese Sjögran brinner för fotbollen, och det är till den hon återvänder när hon behöver energi till att fortsätta sitt hårda arbete. Vi avslutar vår pratstund med att fråga vad som är det absolut roligaste med hennes jobb. Och svaret kommer inte helt oväntat:

– ​Eftersom min passion för fotbollen aldrig försvinner så är det såklart matcherna vi spelar. Jag får så mycket tillbaka från spelare och ledare. Det gör att jag orkar med allt det andra också​, avslutar hon.

Är du nyfiken på att börja arbeta i sportbranschen? Spana in kursen Innovative Sport Management, vi hjälper dig att lyckas