Q&A med Frida Karlsson, längdskidåkerskan som satsar på OS-guld i Peking 2022

Foto: Privat
Text: Maja Frick

Frida Karlsson, ett av Sveriges stjärnskott i längdskidåkning. Under se senaste åren har hon verkligen slagit igenom, visat vad hon går för och fått den ena medaljen efter den andra. Hon har växt upp och bor i Sollefteå, en by uppe i Norrland men har nu rest nästan världen över. Hur kom Frida in på längdskidåkning? Vad har hon för mål? Hur ser en vanlig dag ut för henne? Vi på Innovative Sport Management har gjort en snabb Q&A med Frida i hennes späckade schema och är du nyfiken på Fridas karriär som elitskidåkerska är det bara att läsa vidare.

Hur kom du in i sportbranschen och då framförallt längdskidor, vad ledde dig dit?

– “Min familj är högst idrottsintresserad och jag har en mamma som en gång i tiden själv haft idrotten och längdskidåkningen som yrke. Jag har idrottat så länge jag kan minnas. Jag var med i fotbollslag, handbollslag och skidklubb från att jag var knatte och har egentligen alltid drömt om att kunna leva ut mina drömmar om att en gång bli bäst i världen. Att just längdskidor blev min idrott handlar mycket om att jag hade fallenhet för sporten samt att miljön runt mig (med elitklubb, skidgymnasium och bra förhållanden) är optimal för en elitsatsning inom längdskidåkning.”

Vilka erfarenheter inom din resa som elitidrottare har du lärt dig mest av?

– “Som ambitiös och prestationsfixerad idrottare och människa har mina styrkor alltid varit mina utmaningar. Jag är träningsvillig och har en tro på att hårt jobb lönar sig. Jag tror att den största utvecklingen blir till i den mest utmanande miljön. Mina största erfarenheter och lärdomar är därför främst de gånger jag misslyckats med balansgången som hård träning innebär, då jag testat gränserna och trillat över de för vad min kropp har klarat av. Jag har fått skador som behövt rehab, och tävlingsförbud på grund av hälsoskäl, och verkligen tvingats lära mig vikten av träning kontra återhämtning och kost.”

Vilka utmaningar brukar du stöta på, både i din träning och allt arbete runt omkring (med sponsorer osv)?

– “Som sagt så är balansen i helheten en stor utmaning som elitidrottare. Att få ihop pusslet med hård träning och återhämtning som elitidrott innebär och samtidigt ha ett liv man trivs vid vid sidan av. Vi har inte “helg” som de flesta andra jobb har och måste alltid prioritera idrotten (alltså prioritera bort annat som man kanske tycker är kul) och kan inte gå på jobbet och göra något halvdant, det handlar om att prestera dag ut och dag in. Vi har inte ledigt utan jobbet är ett liv vi lever som jag oftast älskar men som har sina baksidor. Det är lätt att man blir idrottaren Frida Karlsson istället för personen Frida Karlsson. Det är lätt att hamna i att man “blir” sina prestationer, som att om man presterar bra-är man bra, och känslan när man presterar dåligt- är att man är dålig.

Sjukdomar och skador- motgångar i stort gör att man inte kan prestera, utvecklas eller göra sitt jobb, vilket kan bidra med mycket stress. Stress och hög totalbelastning är en annan stor utmaning. Förutom träningen så har jag en del samarbetspartners som kräver sitt av mig, och det är en utmaning att få fotningar, och sponsoruppdrag att passa in i ett fullspäckat schema. En vilodag kan lätt bli en sponsordag, och vipps så har jag täppt igen mina chanser att göra något utanför skidåkningen. Det är helt enkelt svårt att “gå hem från jobbet” och det kan därför bli väldigt utmanande speciellt när det inte går riktigt så bra som man önskar.”

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– “Jag vaknar runt 7 och lagar frukost. Efter frukost kör jag morgonaktiveringen (rörlighet styrkeaktivering av rätt muskelgrupper) innan jag drar ut på mitt första träningspass för dagen. Det varierar oftast mellan rullskidor och löpning på sommaren och första passet är ett intervallpass med hög intensitet eller ett distanspass med låg intensitet fast lång arbetstid. Jag kommer hem och äter lunch, svarar på mail, kanske har några intervjuer eller

möten, sedan är det viktigt att få en tupplur för att maximera återhämtningen inför nästa pass. Runt 3 snåret äter jag mellanmål och sedan sticker jag ut på pass 2 för dagen. Jag kommer hem och lagar middag. Efter middagen kan jag göra något annat om jag är sugen, om jag träffar en vän eller lirar lite golf eller bara chillar i soffan. Kvällsmål och oftast lite kort rörlighet innan jag säger godnatt i god tid.”

Vad är det bästa med att vara med i det svenska skidlandslaget?

– “Känslan att tillhöra ett lag och göra jobbet tillsammans. Jag älskar att vara på fina lägerplatser och kombinera träningen med att få vara iväg på äventyr och utmana mig själv tillsammans med mina bästa kompisar.”

Har du sett någon speciell utveckling av sportbranschen i stort de senaste åren?

– “Jag har inte varit på den här nivån och varit i kontakt med “sportbranschen” under så lång tid så jag har svårt att veta hur det varit förut. Jag upplever dock mer och mer att företagen vet mer varför de vill samarbeta med mig, att de ser en tydligt vinst för dom att göra det. Det är ingen envägs vinning och sponsorskap utan mer ett samarbete där de har tydliga motkrav. Det går att mäta visningar och klick på ett annat sätt än förut och sociala medier har blivit en väldigt bra plattform för att synas. Hållbarhet är en tydligt hett ämne som de flesta vill kopplas med.”

Vilket är ditt bästa tips till den som vill jobba inom sportbranschen?

– “Låt kunden framföra sina tankar om samarbetet, nischa in det för att göra det personligt och äkta, gör det unikt och roligt för kunden att samarbeta med just er. Ha en tydlig, strukturerad plan och gemensamma mål att jobba efter. Var lösning fixerad och styr samarbetet så att idrotten/träningen aldrig blir lidande.”

Vad har du för mål just nu?

– “Jag jobbar varje dag för att jag ska åka så fortare än någonsin och fortast av alla under OS i Peking 2022.”

Läs mer om kursen Innovativ Sport Management, och bygg dig en karriär inom en av sportbranschens många genrer.