Q&A med Jens Karlsson – Sportchef för Lillån IBK

Vi fick byta några ord med Jens Karlsson som jobbar som sportchef för innebandyklubben Lillån IBK. En klubb baserad i Örebro som på både herr- och damsidan kvalar upp till högre divisioner. Damerna mot Allsvenskan och herrarna mot Superligan. Jens pratar om hur viktig kärleken till sporten är och att det är hans största drivkraft samt att ideellt arbete leder till många möjligheter!

Hur hamnade du i sportbranschen? Och hur länge har du haft ett intresse för sport och kanske specifikt innebandy?

På gymnasiet gick jag Sam/Idrott på Virginska Skolan, men med inriktning fotboll. Under andra året påbörjade vi en stor kurs inom idrottsledarskap, och som avslutning på denna kursen skulle jag ha ett praktiskt moment under 8 veckor tillsammans med ett lag eller en förening. Jag kom då i kontakt med ledarna för ett innebandylag i Hovsta IF, och startade då min ”praktik” i Hovsta IF:s innebandylag för tjejer födda -94/95. Efter dom här 8 veckorna så ville gärna ledarna som var där att jag skulle fortsätta ”i alla fall säsongen ut”, och sen snurrade det bara på. Jag var sedan tränare för det laget, till och från, i ca 6 år innan andra utmaningar kom i min väg.

Jag har alltid haft ett stort idrottsintresse sen barnsben, och testat på det mesta. Fastnade dock för fotbollen och har sedan dess egentligen aldrig slutat spela fotboll. Men inom ledarskapet blev jag fascinerad över innebandyn som sport, då du kan få mycket snabbare resultat av dina åtgärder än vad du till exempel får i fotboll. En ändrad matchplan eller ett lyckat byte märks så mycket tydligare och på kortare tid, än vad det gör i fotboll. Sen är innebandy också en fruktansvärt rolig sport att kolla på!

När sen tjejerna blev äldre och kom upp sig i seriesystemet, samt slog ihop sig med Lillån IBK så märkte jag att mina kunskaper inte riktigt räckte till som tränare. Men jag brann mycket för klubben och för spelarna, så jag tog på mig att försöka styra upp allting runt omkring, och blev då föreningens första sportchef på damsidan. Och på den banan är det, efter det har jag suttit som ordförande i tre år och är nu sportchef på herrsidan och inne på mitt fjärde år.

Vill du berätta lite mer om rollen i klubben? Vad innebär arbetet som sportchef och vilka uppgifter har du?

Som sportchef i Lillån IBK har du ansvar för den sportsliga verksamheten. Det handlar om kontraktsskrivning med spelare, ledare, personal runt omkring. Ordet sportchef låter lyxigt, och för vissa kanske det är det, men enligt min åsikt så innebär det lika mycket att man är en planerare, en materialare och en fixare. Jag brinner för att föreningen och laget ska ha så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas, och har jag gjort mitt så kan jag också ställa krav på de inblandade att ära det som vi har kommit överens om i kontrakt när det gäller målsättning, inställning och prestation.

Jag har en sportgrupp runt mig och vi jobbar tätt tillsammans, så det är extremt sällan som jag tvingas ta beslut helt själv, utan allt som oftast så har vi en dialog kring spelartrupp, planering, budget och liknande. Men sen är det jag som är länken upp från sportgrupp till styrelse och sen ner till spelarna. Det är också sportchefen som i mångt och mycket hanterar föreningens uttalanden i media och liknande.

Kan du berätta lite om någon utmaning som har varit extra lärorik?

Utmaningar har och kommer alltid att finnas, jag har dock haft turen att vara rätt skonad från stora, problematiska frågor. Jag vill alltid ha en bra relation med de spelare och ledare jag har i mitt ”stall”, och en sak som ibland är svår är att skilja på vänskapsrelationer och den kravställning som man har kommit överens om i olika kontrakt och liknande. Den utmaningen är alltid svår, men kan man hålla det professionellt så finns det oftast en förståelse till de tuffa beslut som man ibland behöver ta i den rollen jag sitter på.

Vad är dina bästa råd till den som vill jobba med sport?

Att göra saker som du blir motiverad av. Ta inte på dig för stora uppgifter och utmaningar om du inte känner dig motiverad för det. Det värsta som kan hända en idrottsälskare, oavsett om du är ideell eller anställd, är att du pressar dig så hårt så att du till slut tappar intresset för den idrott du är inblandad i. Skulle det hända så tappar man även en stor del av det liv man har, och det är inte värt det. Hellre att man i så fall slutar eller trappar ner medan man fortfarande tycker att det är roligt. Känslan av att se folk som har varit inblandade i föreningar och gått vidare i tid, som sedan besöker matcher eller arrangemang och lyser upp av glädje, den är fantastisk!

Är sportchef en yrkesroll som du är nyfiken på? Spana in KURS & PRIS för mer information om kursen!

Text: Linn Hammarlund
Foto: Jens Karlsson, Lillån IBK