Q&A med Jessica – Projektledare Sponsring OBOS

Vi hade turen som fick genomföra en intervju med Jessica som idag arbetar som Projektledare inom sponsring för OBOS. Här kan du ta del av hennes karriär och väg i sportbranschen, en inspirerande resa att få höra om. Hon ger även tips till andra som vill ta sig in i branschen!

Hej Jessica! Hur startade ditt sportintresse?
Mitt sportintresse- och idrottsengagemang började redan under barndomen och i tidig ålder fick jag prova på allt från bl a simning, gymnastik till skidor och friidrott. Mina föräldrar var väldigt snabba att signa upp mig på olika idrotter för att ge mig chansen att prova på och upptäcka min ”egna” idrott. Vid 9 års ålder började jag med innebandy som jag spelade fram tills det att jag var 17 år, vilket jag under några år kombinerade med fotboll.

Jag tror också att tiden med min pappa bidrog till att jag tidigt upptäckte idrotten då han alltid tog med mig på sina fotbollsträningar och -matcher. Under gymnasiet studerade jag Samhällsvetenskapligt program med inriktning specialidrott, men i andra ring valde jag att sluta med innebandyn. Redan där började det växa fram vad jag ville arbeta med i framtiden och hur jag skulle kunna fortsätta med idrotten – men på ett annat sätt. Idag får jag möjlighet att ge tillbaka till idrottsrörelsen genom mitt arbete och via min roll.

Du har haft spännande roller i sportbranschen. Vill du berätta lite om din karriär?
2015 började jag studera Sport Management på Malmö Universitet och examinerade 2018. Under studieåren arbetade jag extra samt gjorde praktik under flera stora sportevenemang på bland annat Båstad och Stockholm Open, Ishockey-VM, Handbolls-EM och VM och Fotbolls-EM i Frankrike. Detta kom att bli ett bra sätt för mig att tidigt få in en fot i sportbranschen och redan där börja bygga ett bra nätverk inför framtiden. Branschen är inte så stor som man tror den är och det händer allt ofta att jag stöter ihop med gamla kollegor, partners och studiekamrater under nätverksträffar, evenemang och möten.

I augusti 2018, efter det att jag studerat klart flyttade jag till Stockholm och började jobba som säljare på Röhnish (sportkläder för dam) fram till februari 2019 då jag fick tjänsten som Sponsrings- och eventkoordinator på BAUHAUS. Det kom att bli ett perfekt första jobb efter studietiden och med stark koppling till min utbildning där jag fick möjlighet att applicera allt det jag lärt mig de senaste åren.

Cirka två år senare fick jag tjänsten som , efter hårt slit och många timmar jobb fick jag tjänsten Projektledare Sponsring och Event. Tjänsten hade jag i cirka 7 månader innan jag blev headhunted till OBOS som Projektledare Sponsring. Min jobbkarriär har inte varit speciellt lång, men ändå varit oerhört innehållsrik och det är många gånger jag får påminna mig själv om hur bra det gått jobbmässigt och hur mycket jag får uppleva i samband med arbetet.

Hur ser jobbet som sponsrings- och eventkoordinator ut?
För mig var det både hektiskt sett till arbetsuppgifterna och -tidsmässigt. Det innebar många övertidstimmar och arbete under alla veckans dagar. Tjänsten var väldigt bred sett till arbetsuppgifterna då jag kom att bli en allt-i-allo-person. Jag satt mycket med administrativt arbete samtidigt som jag var ute på fältet och projektledde och koordinerade olika evenemang och samarbeten. Jag fick även fick jag agera kontaktperson för de förbund och klubbar vi samarbetade med (SHL, Skidförbundet, SvFF, Brommapojkarna, Friidrottsförbundet etc.)

Jag fick även tidigt ansvar för budgetering och kostnadsfrågor och blev snabbt insatt i övriga avdelningar utanför marknad som önskade ha min hjälp. Jag fick t.ex. vara med och styra samtliga varuhusturnéer och kampanjerperioder där vi anordnade Badrumskvällar, Trädgårdsdagar, Maskin- & byggdagar etc. Väldigt lärorikt och ett superbra sätt för mig att lära känna hela företaget. Vidare har jag även fått hjälpa till med samarbetet för Renées brygga där vi stod för möblemanget och även genomförde en fotografering på plats.

På BAUHAUS fick jag som tidigare nämnt arbeta med mycket utanför området som inte hade med sponsring och event att göra. Jag fick även projektleda och planera olika leverantörsutbildningar och arbetade väldigt nära våra olika leverantörer. Nu såhär i efterhand är jag extremt glad att jag fick börja mina första år inom sponsringsbranschen på just BAUHAUS. Jag blev väldigt bra skolad där och fick verkligen uppleva sponsringsbranschen på riktigt.

Hur ser ditt arbete ut idag? Vad ingår i arbetsrollen som projektledare inom sponsring?

Mina huvudsakliga arbetsuppgifter idag är att samordna och projektleda olika projekt, initiativ och samarbeten. Jag ansvarar för budgetering, utveckling och utvärdering av våra olika projekt. Jag sitter även som kontaktperson för flera av de samarbeten vi har idag (Melodifestivalen, SvFF, SEF, EFD, Alla på snö, Städa Sverige, lokala sponsringssamarbeten etc.). En av mina huvudsakliga arbetsuppgifter är också varumärkesaktivering för arbetet med att stärka varumärkeskännedomen kring OBOS som varumärke. Detta gör jag via flera partnerskapsaktiveringar och kommunikationsinsatsar i samband med det sponsringsarbete vi står bakom. de samarbeten och aktiveringar vi genomför idag.

På grund av pandemin har OBOS inte kunnat genomföra aktiveringar fysiskt ute på fältet senaste två åren, men under våren ser det nu ut att spricka upp p g a släppta restriktioner. Så min förhoppning nu är att mitt arbete delvis kommer vara mer ute på fältet och träffa människor i kombination med det administrativa arbetet.

Vill du dela med dig av en händelse i din karriär som varit extra lärorik? Eller en händelse som varit extra spännande?
Resan från min första dag på BAUHAUS fram till idag och arbetet på OBOS har varit väldigt innehålls- och lärorikt. Alla gånger som jag har blivit inkastad i arbetsuppgifter där jag från början inte varit speciellt bekväm har kommit att bli väldigt lärorika. Jag tror att bästa sättet att lära sig ett arbete på är att jobba utanför sin comfort zone.

Det finns många spännande händelser som jag har varit med om via arbetet, inte minst med väldigt stora atleter. Jag har fått vara med om flera möten med idrottsprofiler så som Frida Hansdotter, Armand Duplantis, André Myhrer, Angelica Bengtsson, Anna Swenn Larsson, Kristoffer Jakobssen och Caroline Seger, fått åka längdskidor med Anders Södergren under några dagar i Orsa och listan bara fortsätter. Många gånger får jag nypa mig själv i armen för att förstå allt som jag fått uppleva och vara med om via arbetet. Händelser som en vanlig person aldrig kommer få uppleva.

Sen får jag inte heller glömma alla häftiga händelser tillsammans med de som bygger svensk idrott från grunden d.v.s. alla barn och ungdomar inom idrotten. Jag har fått vara med och erbjudit barn som troligen aldrig skulle haft chansen att idrotta pga socioekonomisk bakgrund chansen till att faktiskt göra det. Jag har hjälpt ungdomslag med träningsmaterial och fått se barn och unga upptäcka idrottsvärlden.

Vilka är dina tips till att knyta kontakter och nätverka i branschen?
Ge dig ut tidigt och börja jobba inom branschen. Det kan t.ex. vara genom en praktikplats eller via ett extrajobb. Boka in möten med klubbar och föreningar för att lära dig mer om branschen och finns det någon roll som du är intresserad av så tycker jag att du ska boka in ett möte med en person som innehar den roll för att höra med.

Såhär i efterhand inser jag att jag gjorde något väldigt bra genom min C-uppsats. Jag baserade min uppsats på respondenter inom branschen och som kom att bli betydelsefulla för mig framöver. Flera av dem har jag träffat under mitt arbete på BAUHAUS och OBOS.

Kom ihåg att alla som korsar din väg kan komma att bli betydelsefulla för dig, om inte nu så i framtiden. Flera kontakter inom mitt nätverk har erbjudit sig ställa upp som referenser och även hört av sig kring jobberbjudanden.

Vilka är dina bästa tips för att ta första steget in i en karriär i sportens värld?

  • Ta dig tidigt in i branschen genom praktik och extrajobb. Kommer något sportevenemang genomförashållas i närheten? Kontakta arrangören och se om det finns plats för dig.
  • Våga ta kontakt med personer inom branschen som du tror att du kan få ett bra utbyte av i form av kunskap, erfarenhet, referenser etc.
  • Ta steget och kontakta företag som du tror på och som kanske inte arbetar med sponsring idag. Kanske kan du öppna upp en ny tjänst på företaget och påbörja arbetet med partnerskap och sponsring?
  • Allmänt tips! Våga sök tjänsterna som du vill ha och inte som du tror att du kan få.

Text: Linn Hammarlund

Foto, bakgrund: Pexel