Q&A med Marcus Hermansson – CFO/Ekonomichef för IFK Göteborg

Text: Fanny Isgren
Foto: IFK Göteborg

Marcus Hermansson är CFO/Ekonomichef för IFK Göteborg. Vi fick möjligheten att göra en Q&A med honom om hans roll i klubben och vad den innebär och vad han anser är viktigt för att lyckas i sportbranschen. Läs mer om vad han har och säga här nedan.

Hur hamnade du i sportbranschen? Har du länge haft ett intresse för sport, och kanske speciellt fotbollen?

Jag har alltid varit idrottsintresserad, främst av Fotboll och Hockey. Spelade fotboll och hockey till 15-16 årsåldern men slutade med hockey när jag kom in på fotbollsgymnasiet i Göteborg. Efter det spelade jag ett par år i division 2 innan jag började studera ekonomi. Min arbetskarriär började inom offentlig förvaltning men jag kände snabbt att det inte var helt rätt för mig, efter det hamnade jag i resebranschen i ett bolag som sålde sportresor mm. Därifrån tog jag mig sen vidare till IFK Göteborg.

Vill du berätta lite mer om din roll i klubben. Du jobbar ju idag som CFO/Ekonomichef, vad innebär det och vilka uppgifter har du?

Jobbet som CFO innebär att jag är övergripande ansvarig för klubbens ekonomi, finansiering, likviditet flöden och valutahantering. Jag ansvarar för budget- och prognosprocessen, ekonomistyrning med dess uppföljning och årsredovisning och bokslutsprocessen. Även för externa kontakter med banker, försäkringsbolag, revisorer och ibland juridiska rådgivare. Som CFO är jag processägare för samtliga processer inom ekonomi och ansvarar för löpande utveckling och effektivisering inom området. Utöver det har jag personalansvar för några personer i organisationen och jag ansvarar för löpande resultatrapportering till bolagets ledning, styrelse och övrig organisation.

Vad anser du är viktigt för att lyckas inom sportbranschen?

Det beror på hur man definierar lyckas men om det handlar om att få en chefsroll med stort ansvar så tror jag att ens personliga driv och vilja att ta ansvar är det allra viktigaste. Våga ta utmaningar du kanske inte känner dig helt trygg med till en början, det är det som fått mig att utvecklas. Så länge man har en vilja att lära sig så kommer allt gå bra. Detta tror jag inte är specifikt för just sportbranschen.

Har du varit med om några utmaningar som har varit extra lärorika?

Inget specifikt, utmanar man sig själv och även organisationen man arbetar i så kommer utvecklingen av sig själv både personligen och för organisationen. Det handlar om att ställa frågor, hur blir vi bättre? Hur kan vi arbeta effektivare? Varför gör vi detta? Genom att ställa krav på sig själv och andra så lär man sig nya saker hela tiden.

Vilka är dina bästa tips och råd för de som drömmer om en karriär i sportbranschen?

Mitt tips är att tro på dig själv, hitta en roll du trivs i och brinn för din uppgift. Har du ett favoritlag, håll då koll på lediga tjänster i organisationen. En känslomässig anknytning till jobbet är en bra grund för att verkligen brys sig om sitt arbete.