Q&A med Peter Kleve – Föreningschef Hammarby fotboll

Text: Fanny Isgren
Foto: Privat

Hur är det att ha rollen som föreningschef för Hammarby Fotboll ungdomsfotboll, och vad är det roligaste med rollen? Vi har fått ställa några frågor till Peter Kleve om hans roll i klubben, hur pandemin har påverkat de och tips till de som drömmer om en karriär i sportbranschen. 

Du arbetar idag som föreningschef för Hammarby Fotboll ungdomsfotboll. Vill du berätta mer om den rollen och vad dina primära arbetsuppgifter är?

Hammarbys elitlag på seniorsidan, herrlaget och damlaget drivs i ett aktiebolag, i Hammarby Fotboll AB. Där har Hammarby en VD som ansvarar för driften. Ungdomslag, pojkakademi, flickakademi, futsal drivs i föreningen. Där ansvar jag som föreningschef för driften av verksamheten. I föreningen  har vi ca 20 anställda som arbetsleder våra 750 ledare och 3500 barn, så det blir en del kring personalfrågor och rekryteringar för mig. Jag driver även en del projekt, som ombyggnad av planer till konstgräs och fick rita och vara med i bygget av vårt nya klubbhus på Årsta IP. Sen så ansvarar jag för ekonomin i föreningen och uppföljningen av den, där vi omsätter ca 35 mkr.

Hur startade din karriär inom sportbranschen?

Min moderklubb är Täby IS och redan som 14 åring så fick jag börja träna yngre målvakter i  Täby IS samtidigt som jag själv spelade. Så från målvaktstränare så blev jag sen tränare för lite olika ungdomslag och även nått år i seniorlaget. I 20 års ålder så började jag plugga på idrottskonsulentlinjen på Bosön. Efter den utbildningen så fick jag jobb i just Täby IS där jag jobbade som klubbchef i 8 år, fram till 2010 innan jag blev rekryterad till Hammarby.

Vad är det roligaste med ditt arbete? Finns det utmaningar i rollen som föreningschef?

Roligast är att man får vara med och skapa, rita på nya lösningar och hitta ny vägar fram. Helt enkelt att driva verksamheten framåt. Utmaningarna är att hela tiden hitta verkningsgrad på det man gör.

Det har varit ett tufft år med en pågående pandemi. Hur har den påverkat dig och ditt arbete? Samt klubben, att spela utan publik tex. 

Jag ansvar till största delen för ungdomsverksamheten, där har inte pandemin påverkat så mycket ändå. Såklart har det varit tråkigt för verksamheten med perioder av både träning som match stopp. Men så har det ju vart i hela samhället. Jag upplever att det varit större problem i mindre föreningar, där man tappat många aktiva deltagare. Pandemi har dock gjort att planer, tankar och utvecklingen har pausas lite, men jag ser redan att vi anpassat oss och kan förhålla oss till pandemin och hitta vägar framåt.

Vilka är dina bästa tips och råd för de som drömmer om en karriär i sportbranschen?

Att ha tålamod, våra lojal, prestera där man innan man söker sig vidare för nått större och bättre. Min bild är att framförallt inom fotbollen, finns personer som söker en snabb vägg framåt både som tränare och i andra roller. Att byta uppdrag och arbetsgivare ofta blir sällen framgångsrikt i denna världen, fotbollsvärlden/bubblan är så liten att det går snabbt att få fel stämpel på sig. Mitt råd är att istället göra nått bra där man är, så kommer erbjudande och större uppdrag att komma, bara man har tålamod. Men under tiden är det så klart viktigt att gå på utbildningar och olika träffar, framförallt för att där träffa andra i branschen, så de kan följa ditt jobb. Nätverka helt enkelt.