Simon Tibbling: När arbetsbeskrivningen säger ‘fotbollsspelare’

Att kunna arbeta som professionell fotbollsspelare är en dröm många unga flickor och pojkar går med. De som lyckas uppnå detta arbetar hårt och det krävs mer än bara bra kondition och snabb teknik. Men hur känns det när drömmen äntligen går i uppfyllelse? Och vilka nya drömmar föds? Det har vi snackat om med Brøndby IFs stjärnspelaren, den svenska Simon Tibbling.

Drömmen om en fotbollskarriär

Fotboll har alltid varit en del av Simons liv. Han började med att spela i en liten klubb i hans hemort Grödinge, utanför Stockholm. I nioårsåldern blev han headhuntad till IF Brommapojkarnas ungdomsakademi i Stockholm. Här spelade han i de följande sju åren och efter det tog karriären fart på allvar.
Då jag blev headhuntad av akademin i Stockholm började jag på allvar drömma om en karriär som fotbollspelare, säger han.

Han hade all grund till att drömma. Under tiden som han spelade i IF Brommapojkarna fick han provträna med Manchester United, FC Bayern München och AFC Ajax. Men den dåvarande 16 årige fotbollsspelaren beslöt sig för att stanna i Sverige. De nästa fyra år spelade Simon i Sveriges största klubb, Djurgårdens IF, varefter han 2014 blev såld till holländska FC Groningen. 2017 kom mittfältaren till Brøndby IF där han i juni 2017 skrev under ett fem års-kontrakt.
Jag är glad att vara här nu. Brøndby är en stor klubb i Skandinavien och det är jätteroligt att vara här, berättar Simon.

Mottagningen i Brøndby

Att bli signad i den danska storklubben har varit den unga spelares dröm. Under sina tidigare år har han spelat med flera av Brøndby IFs svenska spelare, bland annat Mathias Johnsson, som han spelade tillsammans med i Djurgården. Att komma tillbaka till Skandinavien har också varit skönt tycker Simon, som berättar att kulturen i den danska klubben påminner honom om hans hemland:
Bra människor, bra laganda, bra fotbollsspelare. Bra atmosfär och det är enkelt att komma in i klubben. Helt som i Sverige. I Holland var det lite tuffare, berättar han.
När han inte är klädd i Brøndbys blå-gula spelskjorta kan man se den Svenska mittfältaren på Sveriges U21 landslag. Kontrakten med Brøndby blev gjort just efter att Simon deltog i U21 EM i Polen med landslaget. I Polen blev Simon omtalad som en av Sveriges bästa spelare under EM. Han har spelat 33 matcher som U21 och har tidigare varit på U15, U17 och U19 landslaget.

När arbetsbeskrivningen säger ’fotbollsspelare’

När intresset för fotbollen börjar i nioårsåldern kan det ta tid till att vänja sig när det blir ens yrkestitel. Att leva på att spela fotboll är en dröm många unga går med, men hur är det att vara professionell?
Det är roligt att spela för de större klubbarna. Jag har haft tur med att få spela för Djurgården, som är en stor klubb i Sverige, Groningen som nu inte är så stor i Holland och nu för Brøndby, som är en stor klubb i Skandinavien. Här händer alltid mycket, stämningen är bra och allt omkring sköts professionellt. Det är roligt, menar Simon.
Med arbetstiteln följer också en del praktiska saker och formaliteter som skall tas hand om. Avtalshantering, PR och ekonomi är bara några av de alla element. Hur skall man förhålla sig till dessa formalia när ens fokus primärt skall ligga på det fysiska? Det är viktigt att man som spelare själv har kunskap till jobbets praktiska aspekter, men Simon rekommenderar också att man har folk runt sig som kan hjälpa:

Då jag skrev under mitt första kontrakt var jag 15 år gammal. Den gången hade jag ingen som kunde hjälpa till vilket var svårt. Fastän det inte handlade om stora pengasummor blev jag ändå låst till en viss klubb. Det var svårt för mig men också för mina föräldrar då jag var ung och mina föräldrar inte hade någon branscherfarenhet. Efter det har jag alltid fått hjälp. Det är bra med en agent som kan hjälpa dig, det underlättar mycket.

Vad är drömmen nu?

När man alltid drömt om att bli professionell fotbollsspelare, vad drömmer man så om när drömmen har uppfyllts? För den unga spelaren är det svårt att teckna ett långsiktigt mål. I en bransch som konstant utvecklar sig är det en god idé att tänka mer kortsiktigt. Att göra bra ifrån sig i Brøndby, göra mål och hjälpa laget att vinna är Simon Tibblings dröm just nu. Men skall han tänka stort är drömmen nog att spela i Sveriges landslag. Drömmen går hand i hand med att han nu blivit för gammal för att spela i U21 laget och därför är det naturligt att arbeta vidare mot A landslaget.
Men för att komma dit skall jag klara mig bra i Brøndby. All fokus ligger på Brøndby och att jag skall göra bra ifrån mig här, säger han.

Vad händer när fotbollskarriären tar slut? Det handlar om att ta vara på den korta tid du har som fotbollsspelare. Som det ser ut nu är drömmen att arbeta på ett sätt eller annat inom fotboll:

”Jag hoppas på att jag kan ha en roll inom fotboll, kanske som någons tränare eller till och med som seniortränare. Men låt oss nu se. Kanske har jag blivit trött om 10 år och tycker att fotboll är tråkigt”.

Det är nog inte tillfället för den talangfulla spelaren som har sparkat boll enda sen han kunde gå. Vad är den största fotbollsupplevelse intill nu för en fotbollsspelare som blev headhuntad i nioårsåldern, för nyligen deltog i U21 EM och nu kan se fram mot de nästa fem åren i en dansk storklubb?
U21 EM guld för Sverige 2 år sedan var stort. Sverige har inte på länge haft stor framgång i mästerskapsmatcher. Det var ett stort år. Och så var det stort när jag vann holländska ligan med Groningen. De upplevelser rankar jag högst. Och i framtiden ville det vara tufft att vinna Superligan med Brøndby, berättar Simon avslutande.

Tiden visar vad som händer. Det blir i alla fall spännande att följa den unga mittfältaren på dansk mark. Du kan läsa mer om Brøndby IF och köpa biljetter till deras matcher här www.brondby.com

Drömmer du om att arbeta med en atlet så att ni tillsammans kan uppnå mer? Läs mer om Innovative Sport Management här.