VAD ÄR EN SVENSK KLASSIKER?

Foto: Vasaloppet/Henrik Hansson

Redan för 500 år sedan lade Gustav Vasa grunden för vad som idag är världens största skidlopp, Vasaloppet. Inte minst var det också starten till en del av sportklassikern som över 100 000 svenskar har klarat av sedan 1979. Vi talar såklart om “En Svensk Klassiker”. I den här artikeln guidar vi dig igenom vad de fyra loppen, som består av längdskidåkning, löpning, simning och cykling, innebär och vad som är så fängslande med dem.

Vasaloppet

Året börjar med det största loppet av de alla – Vasaloppet. Skidtävlingen är en sträcka på hela 90 km där du åker mellan dalarnas Sälen och Mora, och endast klassisk stil är tillåten. Det var just denna sträcka som Gustav Vasa gav sig ut på, och under en vecka varje år sedan 1922 har över 50 000 skidåkare åkt i spåren efter honom. Sedan starten 1922 har nämligen tävlingen kommit att utvecklats till en vintervecka, där deltagarna kan välja att delta i diverse olika skidlopp. Du kan bland annat åka Kortvasan på 30 km, Tjejvasan (för endast kvinnor) på 30 km, Öppet Spår med friare starttider på 90 km. Idag kan Vasaloppet titulera sig som världens största och äldsta skidlopp, och det är nog få som inte känner till det. Vasaloppet hålls den första söndagen i mars varje år och det är inte enbart de återvändande skidåkarna som ser det som en tradition. Nära 2 miljoner svenskar ser också sändningen av Vasaloppet på TV.

Vätternrundan

Gillar du cykling så är Vätternrundan något för dig. Det är ett cykellopp som gått av stapeln före midsommar varje år. Cykelloppet är precis vad namnet anger – en runda runt Vättern på totalt 300 km. Motionsloppet startar och slutar i Motala och eftersom det saknar en resultatlista koras ingen vinnare. Dock har varje cyklist har en sändare på hjälmen och tiderna publiceras sedan online. Deltagarna startar i omgångar, med grupper av 60-70 cyklister i varje, med avgång varannan minut. Genom att göra så önskar man minska risken för olyckor och göra loppet mer trafiksäkert, även om det innebär att majoriteten av cyklisterna får starta mitt i natten.

Är du sportintresserad och vill jobba i sportbranschen? Innovative Sport Management är kursen för dig

Vansbrosimningen

Efter att ha både åkt skidor och cykling är det nu dags för en simtur. Deltar du i Vansbrosimningen kommer du att simma en sträcka på 3000 m, där 2000 m simmas medströms i Vadån och 1000 m motströms i Västerdalsälven. Temperaturen i vattnet är inte av det varmaste slaget, utan brukar ligga på en grad mellan 16-22 grader. Därför är det också vanligt att deltagarna använder våtdräkt under loppet. Rekordtiden att genomföra loppet på skedde 2017 med en tid på 29 minuter och 43 sekunder.

Lidingöloppet

Nu är du snart i mål med en svensk klassiker, men först behöver du ge dig ut på en löprunda. Springturen kommer ske ute på Lidingö i Stockholm med 45 000 andra löpare. Under den sista helgen i september varje år arrangeras Lidingöloppet under tre dagar, med olika startklasser beroende på vilket typ av lopp och sträcka man vill springa. Den längsta sträckan är 30 km, och är betydligt mer utmanande än en vanlig raksträcka i det gröna. Lidingöloppet är nämligen ett terränglopp med varierande terräng och branta backar, där den tuffaste backen kommer i slutet av loppen när mjölksyran redan kan vara påtaglig.

Och efter detta har du genomfört en svensk klassiker. Grattis!

Är du sugen på att ge dig in i sportvärlden? Innovative Sport Management hjälper dig på vägen