Vad kan jag bli? #2: Projektledare

Sportbranschen omfamnar ett brett sortiment av arbetsmöjligheter, detta ger många möjligheter till dig som drömmer om att arbeta professionellt med sport. Men vad betyder det att arbeta i sportbranschen? Vilka arbetsuppgifter skall du ta hand om och vad kräver branschen av dig? I ett antal blogginlägg har vi undersökt detta med hjälp av erfarna branschfolk för att komma så nära sportbranschen som möjligt.

Projektledare är en titel som många bär och som inte är förknippad till en bestämd bransch. Det är också en titel som dyker upp i de flesta förbund, klubbar och sportorganisationer. Men vad går jobbet egentligen ut på? Det provar vi svara på här:

 

Vilka förväntningar har man till en projektledare?


Som projektledare är din viktigaste uppgift att ha full överblick över projektet. Det är inte så viktigt att ha kännedom till varenda lilla detalj som föregår inom projektet, men du skall kunna hålla styr på alla trådar som bidrar till slutprodukten. Hur gör man det?

En projektledares mest dyrbara verktyg är projektplanen. Den ger möjlighet till att ha överblick över projektet, skapa struktur i projektets insatser och den fungerar som kontrakt så att alla avtal följs.

 

Vilka utbildningskrav ställs till en projektledare?


Det finns flera olika sätt till att förvärva kunskap inom projektledning. Många med arbetstiteln projektledare har nödvändigtvis inte utbildat sig till just precis projektledare, men de kan genom arbetet ha blivit tilldelat ansvaret för olika projekt. Inom projektledning är det möjligt att få en IPMA certifiering som lägger fokus på dina kompetenser och utvecklingsmöjligheter innanför projektledning. Certifieringen är internationellt erkänt och det finns fyra olika nivåer. Läs mer här.

 

Vad kräver arbetet som projektledare?


Skall du arbeta som projektledare kräver det att du har en strukturerad och organiserad helhetssyn samt överblick över hela projektet. Du skall inte sätta dig in i projektets alla små detaljer men du skall kunna dela ut uppgifter och se till att alla blir färdiga med deras uppgifter i tid.

För en projektledare är processen projektets viktigaste del. Det är inte relevant hur arbetsuppgifterna utförs eller hur idéen skall utvecklas, tyngden ligger på att projektet skall komma säkert i mål genom att planera, organisera och koordinera allas arbetsuppgifter. Det betyder också att du som projektledare skall ha en tydlig idé om projektets mål och vilka resurser du har tillgång till för att utföra projektet. Det sker genom förhandlingar med projektchefen.

Sportbranschen består av flera olika projekt och därför finns det alltid användning till starka projektledare som kan utföra uppgiften problemfritt.

Bli bättre på att koordinera och planlägga projekt. Läs mer om Innovative Sport Management här.