Vad kan jag bli? #4 Eventansvarig

Sportbranschen är bred och erbjuder många olika jobbmöjligheter, och utvecklingen inom branschen gör att det bland annat är ett stort fokus på event. Vad gör man egentligen som eventansvarig? Vad består uppgifterna av, och vad är det bästa med jobbet? Det försöker vi svara på med hjälp av erfarna branschfolk!

I en tid då vi var dag möts av nya erbjudanden från underhållningsbranschen, sätter det stora krav på de som redan existerar på marknaden. Att gå på matcher prioriteras inte lika högt som förr, och många upplever att läktarna inte fylls. Idag har direktupplevelse hård konkurrens med live streamingtjänster som erbjuder hög kvalitet och möjliggör att njuta av sport hemifrån soffan. Det innebär att det finns ett stort behov av event managers som kan göra upplevelsen och känslan av att gå på match något unikt och intressant för publiken. Fanzones, pre-event, aktiviteter under matchen, i halvlek, efter matchen, och mycket mer är saker som höjer stämningen och lockar publik!

Hur blir man eventansvarig?


Om man vill få in en fot i eventbranschen, är det viktigt att man samlar på sig erfarenheter inom områden som event management, projektledning och marketing till exempelvis. Det finns en rad olika utbildningar man kan läsa, och det är viktigt att välja en utbildning som du tror att du kommer få ut det du önskar av. Däremot är det inget krav på att ha en utbildningsbakgrund då det i eventbranschen också är möjligt att arbeta sig upp utan någon kandidatutbildning till exempel. Är du tillräckligt duktig, strukturerad och kreativ, så är du på god väg!

För att bli extra skärpt och få en inblick i vad som krävs och förväntas av dig som event manager, är vår kurs Innovative Event Management en fantastisk grund- och fördjupningskurs.

Vilka är kraven?


En viktig del av arbetet går ut på att kunna precisera rätt upplevelse som passar kundens behov. Det är ett stort fokus på att kunna hålla i många trådar samtidigt då planeringen av ett stort sportevent kräver att många olika parter är involverade. Som eventansvarig kommer du därför också arbeta med ekonomi, bokning och kontrakt. Du ska alltså:

  • Vara strukturerad och ha en god överblick
  • Ha känsla för kreativitet och innovation
  • Ha strategiska färdigheter
  • Ha god kännedom om målgrupper
  • Kunna arbeta med många saker samtidigt

Ett gott råd från Kenneth Holm, projektledare på DBU’s eventavdelning:


“Var tillfreds med att bara ha den nödvändiga strukturen i din planering klar. Acceptera att man inte kan planera allting. Som utgångspunkt förväntar jag att ha styr på 80-90 % av koordineringen innan, och tar sedan resten på plats. När det kommer till de sista 10-20 % av planeringen är de det mest tidskrävande att ha koll på.”

Möjliga arbetsuppgifter för en eventansvarig inom sportbranschen

  • Skapa mervärde för din klubb/organisation genom upplevelser
  • Komma på event för kampanjer och aktiviteter
  • Planera och arrangera event
  • Skapa en överblick över din klubb/organisations aktiviteter