HUR FÅR DU JOBB I SPORTBRANSCHEN?

Det en hel del vägar att välja mellan i sportbranschen, precis som i alla branscher. När man väl har hittat vilken bana man vill gå, så gäller det att ha det som krävs. Utbildning, verktyg, kontaktnät. Hur får man egentligen jobb i sportbranschen? Låt oss på Innovative Sport Management svara på det!

Det finaste man kan ge sig själv är en uppfylld dröm. En av dina drömmar kanske är att få vara i sportbranschen? Antingen är du redan på väg dit, eller så har drömmen precis vuxit fram. I vilket fall, så måste alla resor börja någonstans. Vi på Innovative Sport Management har över 10 års erfarenhet i att hjälpa personer att komma in i sportens spännande värld och nå sina drömmar. Hos oss samlas landets främsta talanger, både som kursdeltagare och undervisare. Vi har därför ett hum om vad som krävs för att nå sina karriärdrömmar och få ett jobb i sportbranschen. 

#1 Nätverk

Ett starkt nätverk är A och O i branschen. Men det kan vara otroligt svårt att få. Det är inte att bara knacka dörr eller sätta upp lappar på stan, utan det handlar om att träffa rätt människor. Personer som både arbetar i branschen och som har ett brett nätverk inom det. Har man ett nätverk ökar chanserna att få jobb inom sportbranschen, oavsett hur stora dina karriärsdrömmar är.
Därför är nätverkande viktigt!

#2 Branschkännedom

Att ha stor kunskap och branschkännedom är alltid till din fördel. Både gällande termer, arbetsprocesser och hur branschen fungerar. Genom att kunna branschen på ett djupare plan och kunna termer kommer du bli tagen mer seriöst av branschfolket. 
Lär känna våra undervisare!

#3 Utbildningscertifikat 

I en bransch med hög konkurrens är varenda certifikat värdefullt. Ett tips är därför att utbilda dig. Få dina kunskaper på papper. Något som kan vara otroligt värdefullt vid jobbsökandet. I konkurrens med andra sökande så vinner du i och med din utbildning. Ett certifikat är ett bevis på din passion och påvisar din vilja att arbeta inom branschen. Det talar för ambition och intresse. Exempelvis på Innovative Sport Managements sportkurs ger utbildningen även kontakter och ett bredare kontaktnät, vilket i sin tur ökar jobbchanserna. Att ha betalt för utbildning påvisar ännu mer att man verkligen vill in i branschen – så mycket att man investerat i det.
Skicka in ansökan till kursen här 

#4 Strategi
I den väldigt strategiska sportbranschen är strategiskt tänk gynnsamt. Nästan allt arbete är projektbaserat, vilket innebär att bra förmåga att kunna hantera projekt är till stor fördel för den som vill in i branschen. Navigera dig fram och hitta din plats. Då blir det enklare att få en blick över det kortsiktiga och långsiktiga. Tänk utanför boxen, försök vrida och vända på projekt och idéer åt alla vinklar. Var nyfiken, hitta förbättringspunkter i processen och utmana rutinerade system. Med strategiskt tänk blir du flexibel och kan hitta nya vägar som konkurrenterna inte upptäckt en. Du blir unik och på så sätt mer attraktiv i branschen.

#5 Kreativitet
Sportbranschen innefattar även mycket kreativitet. Det är inte ett fyrkantigt system och krävs därför ett visst kreativt tänkt för att etablera sig i branschen. Lösningsorientering, målgruppsanpassning och identifieringen av unika och smarta idéer. Tänk utanför boxen och våga ta ut svängarna rejält. Den enda dåliga idén är den som inte sägs. Alla andra kan testas och växa fram till något. Alla har ett kreativt tänk men ibland blir huvudet helt blankt. Då brukar det hjälpa med en skogspromenad, dusch eller lite städning för att komma igång med ett kreativt flöde igen. Det kan även hjälpa att bolla projektet med någon utomstående eller tänka “vad ska vi absolut inte göra” eller “vad hade SvFF/Armand Duplantis/Annika Sörenstam gjort?” (Valfri person/företag). Roliga övningar som stimulerar kreativt tänkande. Hitta vad som funkar för dig! 

#6 Ha koll på pappersarbetet
Få personer tar ett glädjeskutt när de hör pappersarbete. Bli därför en av dem som gör det. Genom att ha koll på det som många klassar som “tråkiga” ökar du jobbmöjligheterna samt sannolikheten att göra ett bra jobb. I sportens komplexa bransch kan det hända att man hamnar på hal is om man saknar grundläggande kunskaper för exempelvis avtal. Se därför till att ha koll på det, och bli bra på det! Då gynnas både din sportkarriär och teamet runt dig.

 #7 Stöttning
Det kan låta klyschigt, men för att komma långt krävs bränsle. I form av inspiration, kärlek och uppmuntran. Genom att omges av uppmuntrande och inspirerande personer har det visats att framgång är enklare att nå. Bakom många av våra största atleter står det stöttande föräldrar, tränare, partners eller lagkamrater. Människan växer av uppmuntran och kärlek, och våra drömmar frodas av inspiration. Därför blir det en viktig del faktor i karriären. Detta kan du göra exempelvis genom att arbeta eller studera med likasinnade personer som delar din passion. Inspirera, bli inspirerad. Sprid uppmuntran och få tillbaka det. På så sätt kommer inget kunna stoppa dig i branschen. På vår sportkurs arbetar vi utifrån precis detta. Tillsammans stöttar vi varandra att få in en fot i sportbranschen och når våra karriärdrömmar!